Belföld

Szanyi Tibor: Márki-Zay győzelmi esélye gyakorlatilag nulla

Már a lehető legerősebb frakció felépítésére készül a DK is. Már nem érdekük Márki-Zay sikere – nyilatkozta Szanyi Tibor a Magyar Hírlapnak.

Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) listavezetője ezért úgy véli, hogy a lehető legerősebb frakció felépítésére készül a DK, amelynek már nem érdeke Márki-Zay sikere. Saját pártja helyzetét nehéznek látja egy kétosztatú politikai térben. „Nem szeretnék arra szorítkozni, hogy mi bukott meg, meg mi nem bukott meg, gyakorlatilag csak azt fogalmazom meg, hogy mi jóléti szocializmust szeretnénk” – mondta.

Magyarországon a valódi baloldalnak már évtizedek óta nincs képviselete, ugyanakkor legalább egyharmados igény van rá, véli az ISZOMM elnöke.

Szanyi Tibor szerint a politika az érdekek világa, ezért az előválasztást is érdekharcnak látja. „Abban a tekintetben, hogy össze tudták állítani a liberális, konzervatív, náci tömböt, a hat párt a maga szempontjából jó eredményt tudott elérni. Ezt a folyamatot, persze, rengeteg manipuláció kísérte” – mondta az ISZOMM alelnöke, aki úgy véli, hogy az előválasztást „viccesen megtrollkodták” bizonyos Fidesz-szimpatizánsok.

Szanyi szerint ezek a „fideszes érzelmű előválasztók egyértelműen Márki-Zay Péterre tettek, hogy Jakab lenyomásával kicsit megkeverjék a kártyákat.

Ha Karácsony Gergely nem lép vissza, akkor a Dobrev–Karácsony-vonal mentén ez utóbbi elhozta volna a befutó helyet a miniszterelnök-jelöltek versenyében”. Szanyi Tibor szerint ezt a számítást az is keresztülhúzta, hogy a főpolgármester „a macskáját meg a gyerekét szívesebben pátyolgatta, mint hogy részt vegyen a miniszterelnök-jelölti vitán” így „Márki-Zay nem a nép akaratából szerezte meg a győzelmet, hanem a főszereplők belső játékai folytán” – véli Szanyi.

Az ISZOMM elnöke szerint az ellenzéki hatos fogatnak Karácsony lett volna a megfelelő figura, aki alapvetően egy konszenzusra hajló, könnyen irányítható ember, Márki-Zay viszont egy konfliktusérdekelt személyiség. Szanyi szerint a közvéleménykutató cégek is „beleszóltak a meccsbe” miután az eredeti papírforma már régen borult, hiszen október 23-ára, tehát négy hónappal ezelőttre ígérték meg a pártok a közös listát és a kész programot, ám, ilyen még mindig nincs. „Na, most azt kérdezném, hogy van-e lista és program? Van vagy nincs? Nincs. Egyik sem. Mindegyik majd csak lesz. Innentől kezdve ők gyakorlatilag feladták” – véli Szanyi Tibor.

Az MZP által jelzett negyven százalék a győzelmi esélyt illetően, gyakorlatilag nulla.

Lám, reálisan ő sem hisz a saját győzelmében, mondjon bármit is. Akkor miért hinnének benne a pártok, de főleg a szavazók? Ha ilyen kétséges a győzelem, akkor a lehető legerősebb frakció felépítésére készül a DK is. Már nem érdekük Márki-Zay sikere. Ez a pali az összevissza beszédével egyébként is szétzilál minden esélyt” – hangzott el az interjúban.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább