Belföld

Szalay-Bobrovniczky: Magyarország bátor, innovatív és high-tech hadsereget épít

Magyarország bátor, innovatív és high-tech hadsereget épít, a magyar honvédségnek képesnek kell lennie önmagát kiszolgálni, független rendszerként működni, ehhez pedig elengedhetetlenek az olyan beruházások, mint a lőszergyár, mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf csütörtökön.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarország nagy űrt tölt be a hazai és az európai védelmi képességek terén, mert a várpalotai lőszergyárban gyártják majd azokat a lőszereket, amik a Magyarországon is gyártott harci eszközök lőszeranyagát fogják képezni. Ennek a lőszergyárnak tette le egyébként most az alapkövét.

Szalay-Bobrovniczky elmondása szerint ebben a gyárban első ütemben a Lynx gyalogsági harcjármű, majd a Leopard 2A7HU, végül pedig a PzH 2000 HU önjáró löveg lőszerei készülnek 2024-től.

Szalay-Bobrovniczky korábban arról beszélt, a közelmúltban belengetett haderőfejlesztési kormányprogram egyik alapköve, hogy egyéni felszereléssel jól ellátott, jól kiképzett hivatásos és tartalékos katonák legyenek Magyarországon. Ezért a kormány 2022-ben és 2023-ban összesen 64,8 milliárd forintot költ majd az egyéni felszerelések fejlesztésére, idén 34,5 milliárd forintot, jövőre pedig 30,3 milliárdot szánnak erre az államkasszából.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább