Belföld

Szalay-Bobrovniczky: Korszakváltás zajlik a honvédségben

Az elmúlt másfél évben minden döntését annak rendelte alá, hogy a honvédelem terén is befejeződjön a rendszerváltás – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

2004-ben megszűnt Magyarországon a sorkötelezettség, és ezzel az átlag magyar ember életéből eltűnt a honvédség. Nem lehetett róla hallani, vagy ha igen, akkor inkább negatív összefüggésekben – vezette fel a műsort Lánczi Tamás.

Lánczi hozzátette: ezek után valamikor a 2010-es évek közepén kezdett életjeleket mutatni a honvédség, és 2022-ben, amikor Szalay-Bobrovniczky Kristóf átvette a tárcát, radikális változások indultak meg, amelyek konfliktusokat is szültek.

„Mintha a rendszerváltás most érkezett volna el a honvédelem területére” – vetette fel a műsor házigazdája.

„Merem állítani, hogy egy korszakváltás ambíciójával léptem fel erre a pályára” – válaszolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter leszögezte, minden döntésük, amit az elmúlt másfél évben meghoztak, arra szolgált, hogy a honvédelem és a haza fegyveres védelmének terén is bekövetkezzen egy olyan szintű rendszerváltás, mint ami más területeken már lejátszódott.

„99’-ben beléptünk a NATO-ba, ebből 2004-re annyit értettünk meg, hogy nem kell katonának lenni. És erre az akkori politika, a szociál-liberális kormányok, rájátszva a nemzetközi világhangulatra, keményen rá is dolgoztak.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább