Sport

Szalai Ádám: Köszönöm a szurkolóknak, hogy kézzel foghatóvá tettek a hazaszeretetet

A mai Németország elleni lipcsei Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt Telkiben tartott sajtótájékoztatót a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, valamint csapatkapitánya, Szalai Ádám. Ahogy az már sejthető volt a csatár itt jelentette be, hogy az olaszok elleni Nemzetek Ligája-találkozó után visszavonul a válogatottságtól.

A 84-szeres válogatott csatár, Szalai Ádám a konkrét bejelentés előtt egy, a sajótának szánt üzenettel kezdte a beszédét.

“Kicsivel több tiszteletet vártam volna ennyi mérkőzéssel a hátam mögött, hogy nem négy-öt órával a sajtótájékoztató előtt jelennek meg rólam hírek a sajtóban. De úgy tűnik, hogy erre 14-15 év sem volt elég. Most csak egy dolog miatt ülök itt, és azok a szurkolók, akik nagyon remélem, hogy a következő években is mellettünk állnak.”

Ezt követően jött az igazi bejelentés.

“Megerősítem, hogy az olaszok elleni mérkőzés után visszavonulok a válogatottságtól.”

Szalai hangsúlyozta, hogy ez nem egy hirtelen döntés, hónapok, ha nem évek óta kereste a megfelelő alkalmat.

Most úgy látom, hogy a válogatott egy olyan úton van, egy olyan kapitánnyal, ami garantálja a további fejlődést.

Igyekeztem olyan időpontot választani, hgoy a márciusi selejtezőkig legyen elég ideje a stábnak kitalálni, hogy milyen szisztémában és kikkel folytatja tovább.

“Legnagyobb álmom teljesült azzal, hogy két Európa-bajnokságon szerepelhettem, illetve, hogy csapatkapitányként vezethettem a magyar válogatottat. Az itt töltött évek segítettek abban, hogy felnőtt, komoly férfivá váljak.”

Szalai köszönetet mondott a Magyar Labadrúgó Szövetségnek, a mindenkori szövetségi kapitányoknak, és persze a szurkolóknak,akik számtalan mérkőzésen teremtettek olyan hangulatot, ahol kézzelfoghatóvá vált az összefogás, és a hazaszeretet, ami  szerintem egyedülálló a világon.Szalai, aki nem tagadta, hogy kicsit elragadták az érzelmei, elmondta, hogy nem tervezi, hogy a jövőben gyakran megfordul Telkiben, de, ha bármikor segítséget kérnek tőle, akkor áll a nemzeti csapat rendelkezésére.

A csapatkapitány után Marco Rossi szövetségi kapitány kapott szót, aki elmondta, hogy “megmaradnak az emlékeinkben az együtt átélt gyönyörű pillanatok, különösen a legszebbek.Emberileg, személyesen a legnagyobb tisztelettel állok Ádám döntéséhez, még akkor is, ha tudom, hogy ez számos problémát fog nekünk okozni.Ádám olyan vezető alak volt, akire taktikailag is lehetett mindig számítani. A vezetői készség nem egy olyan dolog, ami magától lesz, hanem olyan dolog, ami a társak elismerése által alakult ki. Ádámot mindenki vezérnek tekintette. Mindenki pótolható, mert nincsenek pótolhatatlan emberek, de az a tény, hogy Ádám helyettesét nem lesz könnyű megtalálni. Mindenkiben bízok, akit meghívok közénk, de tény, hogy egy nagyon fontos játékost veszítünk el az ő visszavonulásával.”

Rossi szerint most is lesznek, akik ezt a kijelentést kritizálni fogják, nekik ezt üzente:

Remélem, hogy ők most lelki békére nyernek Ádám döntésével. Többet nem is akarok ilyen negatív emberekkel foglalkozni.

Szalai Ádám, mint csapatkapitány pótlásáról elmondta, hogy már a következő kerethirdetésnél tisztázni kell ezt a kérdést. Magát demokratikus alkatnak nevezte, de leszögezte, hogy a végső szót a játékosok meghallgatása után ő fogja kimondani.

Rossi elárulta, hogy Szalai Ádám már az első találkozó alkalmával, azaz hétfőn elmondta a játékostársaknak a döntését, míg Rossi Cosimo Inguscio pályaedzőtől tudta meg, hogy végleges a kapitány döntése.

“Természetesen azért néhány hónapja már sejtettük, készültünk rá, hogy ez meg fog történni, azaz nem ért bennünket váratlanul a döntés” – mondta Marco Rossi.

A csapat előtt álló két nehéz meccsről Rossi elmondta, hogy mindent meg fognak tenni, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a csapat, úgy, ahogy tette azt az Eb-n és a Nemzetek Ligája első négy fordulójában.

“A fociban ugyan mindig az a fontos, ami az eredményjelzőn van, de számos alkalommal elmondtam, és mindig nagyon szívesen mondom el újra, hogyfutballban igazából a legfontosabb a mez iránti tisztelet.

A kapitány hangsúlyozta, hogy Szalai a következő két mérkőzésen teljes értékű kapitánya és játékosa lesz a válogatottnak.

“Azt szeretnénk, hogy méltóképpen vonuljon vissza, úgy, ahogy egy csatárnak az a legjobb, azaz egy kiváló eredménnyel a két következő mérkőzésen.”

Marco Rossitól megkérdeztük, hogy beszélt-e a csapatában mindig is kiemelt szerepet játszó csatárral a folytatásról, illetve, hogy el tudná-e őt képzelni a későbbiekben a szakmai stábjában.

“Korai még erről beszélni. Ádám egyelőre a Basel csapatánál szerződésben álló focista, nem zárult még le a karrierje.De, ami engem és az MLSZ-t illeti szerintem mindkettőnkben megvan a nyitottság, ha Ádám úgy dönt.Amikor valaki bekerül a stábunkba, annál a szakmaiság mellett az emberi kvalitások is nagyon fontosak. Azt hiszem ezt nem is kell tovább részleteznem” – válaszolta az Origo kérdésére.

A magyar válogatott szeptember 23-án Lipcsében Németország, majd három nappal később a Puskás Arénában az Európa-bajnoki címvédő Olaszország ellen zárja a Nemzetek Ligája csoportkörét. Marco Rossi csapata négy forduló után a németeket, az olaszokat és az angolokat megelőzve 7 ponttal áll az A osztály 3. csoportjának az élén.

Forrás: Origo Sport,

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább