Külföld

Szakállas nő küzd azért, hogy ne anyaként, hanem apaként ismerjék el

A 32 éves Freddy McConnell, aki több éve “férfiként” élt, de megőrizte női „reproduktív rendszerét” 2018-ban szült. Ezt követően bírósághoz fordult, miután az anyakönyvvezető ragaszkodott ahhoz, hogy a baba anyjaként szerepeljen a születési anyakönyvi kivonatban, annak ellenére, hogy nemi elismerési bizonyítvánnyal rendelkezik, amely világossá tette, hogy a törvény férfinak tekinti.

Az ítélet igen hamar támadások kereszttüzébe került, mivel csapást mért a transzszülők és gyermekeik jogaira. „Az, hogy „anya” vagy „apa” a gyermek fogantatása, a terhesség, valamint a gyermek születése tekintetében nem feltétlenül függ a nemtől.” – vonta le a következtetést a bíróság.

„Lényeges különbség van az ember neme és szülői státusza között.” Anyának lenni, noha ez idáig mindig a női léthez kapcsolták, az a státusz, amelyet annak a személynek biztosítanak, aki a terhesség és a szülés fizikai és biológiai folyamatán megy keresztül.

Nyugaton ma már orvosilag és jogilag is lehetséges, hogy az a személy, akinek a neme a törvény szerint férfi, teherbe essen és megszülje gyermekét. Míg az adott személy neme „férfi”, szülői státusza, amely a szülésben betöltött biológiai szerepéből adódik, „anya”. McConnell sokáig férfiként élt, 2013 áprilisában megkezdte a tesztoszteron kezelést, és Floridában mellkasátformáló műtéten esett át. 2016-ban tanácsot kért egy termékenységi klinikától a teherbeeséssel kapcsolatban. Hormonkezelését felfüggesztették, aminek következtében a nemváltási folyamat egy része megfordult, de stabilizálódott, amit „önmaga elvesztésének” minősített. Menstruációs ciklusa újraindult, és 2017-ben teherbe esett egy donor spermájával, majd 2018-ban gyermeket szült.

A bíró ugyanakkor méltatta McConnellt, amiért „helyesen és bátran” előterjesztette az ügyét, és kijelentette, hogy „sürgető szükség” van arra, hogy a kormány és a parlament „egyszerűen foglalkozzon a teherbe esett és gyermeket szült transz férfi státusával.” Azt mondta, hogy a meglévő jogszabályok, valamint az Egyesült Királyság és az európai esetjog „önmagukban nem foglalkoznak közvetlenül ezzel a kérdéssel.”. Elismerte, hogy McConnell gyermekével való kapcsolatának „társadalmi és pszichológiai valósága” az apa volt, és ez feszültségben áll a jelenlegi jogszabályokkal. Hollandiában például apaként tartják nyilván azokat a transz férfiakat, akik szülnek.

A legfrissebb hírek szerint megszületett a második gyermeke.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább