Belföld

Szabadka polgármestere 1 éve diszkriminálja a magyarokat

A szabadkai önkormányzat több mint egy éve nem alkalmazza a nyelvhasználati törvény rendelkezéseit – írja közleményében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége.

„Szabadka városának bejáratait több mint egy éve ellepték az ízléstelen kinézetű, szerb trikolorba öltözött „üdvözlőtáblák”.  A hivatalos nyelvhasználatot szabályozó törvény rendeleteinek figyelmen kívül hagyása miatt, a városba látogatók csak szerb nyelven, cirill és latin írásmódban találkozhatnak velük. Üzenetük egyértelmű, még a sorok között is olvasható” – írják a közleményben.

Elhelyezésük után nagy volt a közvélemény felháborodása, hiszen ez egy arculcsapása volt a polgári értékeket ápoló szabadkaiak addigi életmódjára. Erre reagálva még a hatalomhoz tartozó tisztségviselők is felemelték a hangjukat. Szabadka alpolgármestere Kern Imre és a szabadkai kisebbségi párt elnöke Pásztor István is követelte a táblák eltávolítását, illetve a törvényes keretek közé terelését.

Sajnos erre a mai napig nem került sor, minden maradt ahogyan volt, semmi sem történt.

„A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) szerint ez így nincsen rendben!”

Hozzátették: a helyi politikai zsoldosok csak elvesznek, és ígérnek. Ígérik, hogy az ízlés és a békés együttélés határát súroló fénymonstrumokat eltávolítják, kicserélik, módosítják, majd a közvélemény elcsitulása után maguk is elhallgatnak. Több mint egy éve ígértek valamit. Ígérni, persze nem nehéz, de tenni semmit sem tettek. Ehhez értenek, ezek ők. Ezek a mi szerbiai parlamenti képviselőink.

„Ezért a VMDK szabadkai képviselete úgy döntött, hogy eleget tesz az elkeseredett és egyben dühös szabadkai lakosoknak, és egyeztetésre szólítja fel Szabadka város polgármesterét az ügy megnyugtató rendezésének érdekében”

– figyelmeztették a szerb polgármestert.

Továbbá ha erre nem lesz hajlandóság, úgy vesszik számukra nem fontos a nemzetek közötti dialógus, ami további jogi és közéleti akciókra fogja kényszeríteni őket.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább