Külföld

Svédország is orosz támadástól tart

Miközben a világ az orosz-ukrán határra figyel, Svédország azonban lát esélyt arra is, hogy az oroszok megtámadják Gotland szigetét.

 

A svéd hadsereg péntek óta katonákat és fegyvereket szállít a Gotlandra, a Balti-tenger legnagyobb szigetére. Stockholm ugyanis látja annak lehetőségét, hogy orosz támadás érheti a 60 ezer lakosú balti szigetet – írja az  Euronews, a Bild cimű német lapra hivatkozva.

 

A lap úgy tudja, már péntek reggel katonák és Stridsfordon 90 típusú páncélozott személyszállító járművek érkeztek a 23 ezer lakosú Visby városába, hogy biztosítsák a város kikötőjét. Este aztán az amerikai légierő C-17-es katonai gépe szállt le a közeli repülőtéren, amely további száz svéd katonát hozott a szigetre. Mindez a nem NATO-tag svédek és Amerika között régóta fennálló katonai együttműködés keretében történt.

 

A lépés háttere: Oroszország szerdán három hajóját áthelyezte az északi-tengeri Kola-félszigetről a Balti-tengerre.

 

Svéd kormányzati források szerint “nem arról van szó, hogy Oroszország háborút akarna indítani ellenünk. De ha Putyin a balti országok ellen akar tenni valamit, akkor előbb Gotlandot kell elfoglalnia. Látjuk az orosz csapatmozgásokat, és komolyan kell vennünk ezt a forgatókönyvet.

 

A nyugati országok nemcsak Ukrajnát, hanem a NATO keleti szárnyát, nevezetesen Észtországot, Lettországot és Litvániát is veszélyben látják egy esetleges orosz támadással szemben. Hasonló készültségben volt az oroszok miatt Gotland tavaly és tavalyelőtt is.

(HVG)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább