Külföld

Svédország engedélyezné 16 éveseknek a nemváltást

Lena Hallengren svéd szociális ügyekért felelős miniszter a héten jelentette be, hogy van egy remek javaslat arra vonatkozóan, hogy a Svéd Szociáldemokrata Párt kormánya lehetővé akarja tenni a 16 évesek számára, hogy törvényesen megváltoztathassák a nemüket.

“Nagy különbség van a jogi nemek megváltoztatásában, ahol arra jutottunk, hogy 18-ról 16 évre csökkenthetjük a korhatárt. Amikor viszont az orvosi nemváltoztatásról beszélünk, amelyet megelőznek a nemet korrigáló kezelések és orvosi beavatkozások, akkor a korhatárok megmaradnak.”
– magyarázta Hallengren.

Továbbá az új törvény a nemi átalakító műtétek biztosítását is megváltoztatja, lehetővé téve az egészségügyi rendszer számára, hogy az Országos Egészségügyi és Jóléti Hivatal engedélye nélkül döntsenek arról, hogy az adott személynek engedélyezik-e a műtétet.

„Ez egy olyan kérdés, ahol az egészségügyi rendszer az, amelyik értékeli, hogy melyik ellátás vagy esetleg kezelés a legjobb. Nem a politika.” – állította Hallengren.

Nem Svédország az egyetlen európai ország, amely új jogszabályokat javasol a nemek jogi megváltoztatására: Spanyolország baloldali kormánya is új transznemű törvényt szorgalmazott, amely lehetővé tenné, hogy 16 éves kor felett bárki megváltoztathassa nemét a spanyol anyakönyvi hivatalban anélkül, hogy orvosi kezelésre lenne szüksége.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább