Külföld

Svájci lap: Itt lenne az ideje, hogy Brüsszel megbékéljen Budapesttel és Varsóval

Magyarország 2015-ben visszautasította az illegális migránsokat, most pedig szívesen látja a menekülteket – és ezzel az egyértelmű állásfoglalással megmenti az európai menekültügyi jogot, érvelt elemzésében Boris Kálnoky, a Mathias Corvinus Collegium Médiaiskolájának vezetője a Die Weltwoche című svájci magazin hasábjain. A Die Presse és a Die Welt egykori budapesti tudósítója kitért arra is: az Ukrajnában zajló háború jól bizonyítja, hogy a két, Brüsszel által sokat vegzált tagállam mindent megtesz a háború elől menekülők megsegítéséért, ezért esedékes lenne a Lengyelországgal és Magyarországgal való megbékélés és a kompromisszum.

Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke március 4-én Budapestre, illetve a magyar–ukrán határra látogatott, hogy személyesen is meggyőződhessen a háború sújtotta országból érkező menekültek fogadtatásáról. Ezt követően újságíróknak azt nyilatkozta: Magyarország a történelem jó oldalán áll. Az Ukrajnával közös határon az átlagemberek, a kormányzati szervek, a civil szervezetek és a biztonsági erők igyekeznek nagylelkű és hatékony segítséget nyújtani a rászorulóknak, Szkínász pedig dicsérte az ott látott embereket nagylelkűségükért.

Hogy változnak az idők! Hét évvel ezelőtt, amikor Magyarország déli határán több százezren zsúfolódtak be Európába, Orbán Viktor és Magyarország lett az EU rosszfiúja, mert az ország lezárta a határait. Ez nem felelt meg az »európai életérzésnek«. A nyugati médiában a magyarokat és a lengyeleket rasszistának és idegengyűlölőnek bélyegezték. Pedig az emberek segítésre való hajlandósága akkor is éppen olyan spontán és átfogó volt, mint ma

– érvelt a Die Weltwoche című svájci magazinban megjelent elemzésében Boris Kálnoky, a Mathias Corvinus Collegium Médiaiskolájának vezetője.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább