Belföld

Svájcba szökött egy pedofíla miatt elítélt, 86 éves magyar férfi

Két éve Svájcba szökött egy most 86 éves magyar férfi, kit 2021-ben azért vettek őrizetbe, mert 12 év alatti személy sérelmére követett el szexuális erőszakot. Ügyében januárban döntött a bíróság, de Svájc nem adja ki.

A lap nyomozása szerint Dancsecs István 2018-ban találkozott egy nővel, akivel élettársi kapcsolatot létesített. Tavasszal és nyáron a nő Vas vármegyei házában laktak, ősszel és télen pedig Dancsecs svájci lakásában – ugyanis a férfinek ottani állampolgársága is van.

Amikor Magyarországon tartózkodtak, a nő két kiskorú unokája náluk töltötte a hétvégéket. Ilyenkor egy ágyban aludtak, és amikor a nő valamiért nem volt otthon, és Dancsecs együtt maradt a lányokkal, a vádirat szerint „többször meztelenre vetkőzött és a kiskorúakat – többek között – simogatta”.

Nem tudni, hogy derült ez ki, de 2021-ben a férfit őrizetbe vették. Bár nem tartóztatták le, a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét, ami alapján 4 hónapig nem hagyhatta el a Vas vármegyei települést, ahol élt, és heti egyszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2022 februárjában meghosszabbították a felügyeletet, de Dancsecs márciusban Svájcba szökött. Annak ellenére, hogy elvileg hetente jelentkeznie kellett volna a rendőrségen, a Vas Vármegyei Főügyészség csak 2022. június 27-én szüntette meg a felügyeletet, és ekkor indult ellene fogolyszökés miatti eljárás. A Szombathelyi Törvényszék cikkünk megjelenése után azzal egészítette ki a tájékoztatást, hogy a férfi ellen fogolyszökés miatt április 1-jén indult nyomozás.

A bíróság 2022. május 3-án nemzetközi, május 13-án pedig európai elfogatóparancsot adott ki ellene, de Svájc nem adja ki a saját állampolgárait. Idén januárban a Szombathelyi Törvényszék két rendbeli, tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette és fogolyszökés vétsége miatt halmazati büntetésül 7 év fegyházra ítélte, és eltiltotta minden olyan foglalkozástól, ami során hatalmi vagy befolyási viszonban állna 18 évesnél fiatalabb személyekkel. Dancsecs és védője enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: HVG360 Fotó: Illusztráció,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább