Külföld

Stoltenberg: Hosszú háborúra kell felkészülnünk

„A legtöbb háború hosszabb ideig tart, mint ahogyan azt kezdetben várták” – figyelmeztetett a NATO főtitkára a német Funke médiacsoportnak adott interjúban.

„Ezért fel kell készülnünk egy hosszú háborúra Ukrajnában. Mindannyian gyors békét kívánunk” – folytatta Jens Stoltenberg,

Hozzátette: ha Zelenszkij elnök és az ukránok abbahagyják a harcot, az országuk nem fog többé létezni. Ha Putyin elnök és Oroszország leteszi a fegyvert, akkor béke lesz.”

A kijevi rezsim NATO-hoz való csatlakozási törekvéseiről Stoltenberg úgy nyilatkozott:

„Nincs kétség afelől, hogy Ukrajna előbb-utóbb a NATO tagja lesz. Amikor ez a háború véget ér, biztonsági garanciákra van szükségünk Ukrajna számára. Ellenkező esetben a történelem megismétlődhet”.

A júliusi vilniusi csúcstalálkozón a NATO vezetői megállapodtak abban, hogy Ukrajna egyszer majd csatlakozhat a szövetséghez, ha bizonyos feltételek teljesülnek.

Amerikai és német tisztviselők világossá tették, hogy ezek közé tartozik, hogy Kijev reformokat hajtson végre a demokrácia és a jogállamiság védelme érdekében.

Nem kellene a NATO-nak fegyvereket küldenie a háborút kirobbantó országba és akkor eljönne a béke.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább