Külföld

Spiegel: Orbán hadat üzent a német cégeknek

Hosszú cikk jelent meg a Spiegel oldalán, melyben Orbán Viktor és a magyar kormány „maffiamódszereiről” írnak, amikkel a lap értelmezése szerint előbb ellehetetlenítenék, majd elűznék a német cégeket és érdekeltségeket Magyarországról.

A szövegben megjegyzik, hogy Orbán Viktor korábban mindig előzékeny volt a német tőkével: különösen az elektronikai és az autóiparban volt jellemző, hogy különböző adókedvezményekkel és segítőkész kormánytisztviselőkkel több német céget is Magyarországra csábítottak, de mint írják, ennek a korszaknak vége szakad, aminek már tapasztalják a jeleit.

Egy történetet is felidéznek, főszerepben két németországi építőipari beszállítócéggel, a Heidelberg Materialsszal és a Schwenk Zementtel. A németországi cégek tulajdonosai levelet kaptak egy magyar cégtől, melyben azt írták, hogy a szakmai spektrumuk kiszélesítésének keretében felvásárolnák a két cég magyarországi leányvállalatát, a Duna-Dráva Cement Kft.-t. Mint a Spiegel írja, a magyar fél úgy gondolta, visszautasíthatatlan ajánlatot tett, megköszönte a baráti együttműködést, majd arra biztatta a németeket, hogy mielőbb kezdjék meg a tárgyalásokat. A német fél pedig ebből azt következtetést vonta le, hogy a Duna-Dráva Cement Kft. „útban van a magyar kormány gazdasági érdekeinek, és ezt utóbbi mielőbb ki akarja küszöbölni.”

A lap szerint a „kormány” nem csak visszautasíthatatlan ajánlatok képében igyekszik kiszorítani a külföldi tőkét, hanem olyan jogszabályokkal is, amelyek hátrányos helyzetbe hozzák többek mellett a német cégeket is a magyar piacon. Példaként említik, hogy megtiltották a Duna-Dráva Cement Kft.-nek, hogy engedély nélkül külföldre exportáljon, vagy éppen bevezették a többletbányászati díjat, ami azt eredményezte, hogy az említett két német cég leányvállalatánál minden eladott zsák cement veszteségesre jött ki.

Az építőipar mellett a kiskereskedelmet is említik, a lap szerint a magyar kormányfőt frusztrálja, hogy a magyar piacot leuralták az olyan külföldi cégek mint az Aldi, a Lidl, vagy a Spar. A német lap szerint a kormány nekik is ahogy tud, úgy próbál keresztbe tenni, példaként említve az árstopokat és az ezekkel járó gyakori ellenőrzéseket és büntetéseket.

Felidézték, hogy Lázár János évekkel ezelőtt a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítását követelte a magyar nemzeti kiskereskedelem javára, illetve, hogy maga Orbán Viktor is arról beszélt nemrégiben, hogy számos stratégiai iparágban nőnie kell a magyar tulajdon arányának, mert túl nagy a külföldi részesedés.

A lap szerint jelenleg ott tart a helyzet, hogy egyre több az olyan német vállalat, amely már kényelmetlenül érzi magát Magyarországon.

„Világossá tették, hogy a cél a jelenlegi tulajdonosok kiszorítása, hogy kikényszerítsék náluk a cégeik eladását. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gyakorlatok elképzelhetők az Európai Unióban”

– idézte a Spigel a CDU politikusát, Gunther Krichbaumot.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább