Gazdaság Külföld

Spanyolország követeli, hogy az EU lépjen ki az energiaügyi szerződésből

Spanyolország követeli, hogy az EU lépjen ki az energiaügyi szerződésből

Spanyolország az első ország, amely nyilvánosan a szerződésből való kilépést követeli.

Spanyolország kedden követelte az EU-tól, hogy lépjen ki egy olyan energetikai beruházási szerződésből, amely szerinte veszélyezteti a blokk éghajlati céljait.

Teresa Ribera miniszterelnök-helyettes a Politiconak elmondta, hogy az Energia Charta Szerződés (ECT) reformjáról folytatott 14 tárgyalási forduló – többek között a szén, az olaj és a gáz fedezetének fokozatos megszüntetésére irányuló uniós javaslatról – egyértelművé tette, hogy az erőfeszítések

nem fogják biztosítani az ECT összehangolását a Párizsi Megállapodással és az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel.”

 

„Egy olyan időszakban, amikor a tiszta energiára való átállás felgyorsítása minden eddiginél sürgetőbbé vált, itt az ideje, hogy az EU és tagállamai kezdeményezzék az ECT-ből való összehangolt kilépést.” – mondta.

Ezzel Spanyolország lett az első ország, amely nyilvánosan a szerződésből való kilépésre szólított fel.

Az ECT lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy zárt bíróságok előtt pereljenek be államokat a kormányzati politika változása miatt elmaradt bevételeikért. Ez a közelmúltban néhány ország – köztük Hollandia – ellen vezetett pereskedéshez a szénszállítási politika miatt.

 

Több ország, köztük Spanyolország és Franciaország már korábban felszólította az Európai Bizottságot, hogy készítsen jogi tanácsot a paktumból való kilépésről, amely tartalmaz egy záradékot, amely szerint az országok még 20 évvel a kilépésük után is perelhetők.

Az 54 országot tömörítő egyezmény tagjai pénteken találkoznak, hogy hivatalosan is lezárják a reformtárgyalásokat. Két uniós tisztviselő a Politiconak elmondta, hogy az EU javaslata a fosszilis tüzelőanyagok védelmének 10 év alatt történő fokozatos megszüntetéséről továbbra is vita tárgyát képezi – bár Japán ellenzi ezt.

Az uniós tagállamok nevében tárgyaló Bizottság várhatóan ekkor jelenti be Európa válaszát a folyamatra.

Forrás: 888.hu,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább