Külföld

Spanyolország influenzaként fogja kezelni a koronát

És felszólítja az EU többi tagállamát, hogy kövessék a példát…

Hétfőn Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy Spanyolország a jövőben nagyjából ugyanúgy kezeli a koronavírust, mint a hagyományos influenzát.

„Itt az ideje, hogy megtanuljunk együtt élni a koronavírussal, ahogyan mindenféle más vírussal együtt élünk” – mondta Pedro Sanchez miniszterelnök a spanyol Radio SER-nek adott interjúban.

– A járvány helyzete nem ugyanaz, mint egy évvel ezelőtt. Úgy gondolom, el kell kezdeni a covid19-et egy endémiás betegségként értékelni – mondta a spanyol miniszterelnök. Szerinte a koronavírust már nem szabad pandémiás betegségnek tekinteni. (endémia, egy adott betegség szokványos előfordulása egy bizonyos területen az adott népesség körében )

A miniszterelnök szerint Spanyolország most egyenrangúként fogja kezelni a koronavírust az influenzával és más légúti fertőzésekkel. Ennek oka, hogy Spanyolország szinte teljes lakosságát beoltották, (90%) és hogy a koronavírus Omikron-változata enyhébb betegséget okoz csak.

Az új irányváltás a gyakorlatban azt jelenti, hogy megszűnik a tömeges tesztelés és a tömeges monitorozás. A jövőben a koronavírust hasonlóan ellenőrzik majd mint pl. influenzát, és a hatóságok csak a mintákból számítják ki a fertőzési arányokat.

Erre a célra a spanyol egészségügy által kidolgozott rendszert fogják használni.

Az Euractiv európai uniós média értesülései szerint Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter is bátorítani kezdte uniós kollégáit, hogy kövessék Spanyolország példáját.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább