Külföld

Sorosék demokrácia-jelentése szerint már Bhután, Mauritánia és Szudán is előzi Magyarországot

A CEU-rektor előszavával érkezett az Institute for Democracy and Electoral Assistance felmérése.

Mauritánia, Szudán, Bhután, Paraguay és Algéria – a 120. helytől ezek az országok előzik meg közvetlenül Magyarországon az újabb, ezúttal az Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) nevű NGO által készített demokrácia-jelentés egyik kategóriája, a demokratikus részvétel rangsorában.

Nem szomorú a 444, sőt

A leírás szerint e szempontok mentén rangsorolták ezúttal a világ országait: demokratikus részvétel, képviselet, jogállamiság és alapvető jogok. Tekintve a 2010 után született hasonló dokumentumokat, aligha meglepő hazánk megítélése, ugyanakkor a készítők már az elején leszögezik, hogy a vizsgált 173 állam mintegy felében romlott a demokrácia színvonala. Ahogy az a 444 alig leplezetten ujjongó beszámolójából is kiderül: Európából csak Törökország (139.), Oroszország (151.), Belarusz (161.) van mögöttünk, a legrosszabbul teljesítő EU-tagállam is tíz hellyel van előttünk: Románia a 115. Ebben a rangsorban 2017-hez képest 8 helyet rontottunk.

Ami a képviseletet illeti, ott a lengyelekkel együtt vagyunk ismét fekete bárányok, igaz, a felmérés a Tusk-féle „győzelem” előtt készült,

így legközelebb alighanem már egyedül maradunk. Mindenesetre a képviseleti mutatókban hat év alatt 17 helyet visszaesve 85. lett Magyarország, s 58. Lengyelország. Az alapjogok tekintetében viszont mind a lengyeleket, mint a románokat megelőzzük, igaz, mindenki más jobban teljesített az IDEA független és objektív elemzői szerint.

Nocsak! Újra itt van a CEU-rektor

Külön érdekesség, hogy a jelentés előszavát a CEU emeritus rektora, a bukott kanadai liberális politikus, maga Michael Ignatieff írta, aki természetesen hazánkat is megemlíti, mint autokráciát, Törökországgal egyetemben, mint akik a demokratikus intézmények elleni támadásuk részévé tették az egyetemi autonómia és a kutatói szabadság visszaszorítását.

A vezetői összefoglaló sommás megállapítása: a demokrácia bajban van, a megoldást az emberijogi-szervezetek, a választási megfigyelők, az oknyomozó újságírók és a civil hálózatok, azaz az NGO-k jelenthetik.

Forrás: Mandiner, Kacsoh Dániel

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább