Külföld

Soron kívüli vakcina a holokauszt túlélőknek Ausztriában és Szlovákiában

Németországban 220 milliárd forint plusz támogatás a vírus miatt…

Több száz holokauszt túlélő kapta meg soron kívül a koronavírus elleni vakcina első dózisát Ausztriában és Szlovákiában még januárban az AP hírügynökség beszámolója szerint.

Több mint 400, 80-90 éves lakos kapta meg a vakcinát egy bécsi közösségi házban. Több időst mentővel hoztak a helyszínre, volt, aki gyerekeivel jött.

“Tartozunk nekik ezzel” – mondta akkor  Erika Jakubovits, aki a bécsi zsidó közösségben szervezte az oltást. “Ők annak idején óriási traumákat szenvedtek el, és most a járványtól a legveszélyeztettebbek közé tartoznak.”

Jakubovits kezdeményezése az egészségügyi minisztériumtól és a bécsi városvezetéstől is kapott támogatást. Az oltásokat 12 helyi zsidó orvos adta be önkéntesként.

Az akció január 27-én, 76 évvel Auschwitz felszabadítása után, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon történt, és a vakcinákat nem csupán a Soá túlélői kapták, hanem minden 85 év feletti helyi zsidó jogosult volt rá, hogy beoltassa magát a különleges alkalom kapcsán.

Kb. 8000 bécsi zsidó kapta meg az oltást már decemberben, amikor a zsidó szociális otthonok lakosaival megkezdődött az oltás.

Januárban Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnöke sürgette az EU országait, hogy minél előbb oltassák be a holokauszt túlélőket. Az EJC szerint jelenleg kb. 20 ezer holokauszt túlélő él az EU-ban.

“Egész életükben óriási lélekerőről tettek tanúbizonyságot, de a mostani krízisben sokan magányosan, fájdalmak közt haltak meg, vagy küzdenek az életükért” – mondta Moshe Kantor, az EJC elnöke.

“Kötelességünk van a túlélők felé, hogy biztosítsuk nekik azt, hogy életük utolsó éveit méltósággal, félelem nélkül, a szeretteik körében tölthessék.”

A bécsihez hasonló akció keretében Pozsonyban is oltottak holokauszt túlélőket a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon.

“Nagyon örülünk, hogy az oltások ezen a szimbolikus napon történnek” — mondta Tomas Stern, a helyi zsidó közösség vezetője. A szlovák fővárosban 128 túlélő kapta meg az első dózist, Szlovákia többi részén pedig további 330.

Közben rendkívüli támogatást kaphatnak a holokauszt túlélői a német államtól a koronavírus-világjárvány miatt – írták német lapok még tavaly októberben. Az indoklás szerint holokauszttúlélők fokozottan veszélyeztetett csoportot alkotnak, nemcsak magas életkoruk miatt, hanem azért is, mert a náci diktatúra idején elszenvedett üldöztetés révén sokan eleve egészségi gondokkal küszködnek.

A pénzügyminisztérium a Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciájával (Claims Conference) kötött megállapodása alapján csaknem 600 millió eurót (220 milliárd forint) különít el. Az alapból fejenként két év alatt 2400 euró utalható ki, mindazok számára, akik eddig csak egyszer kaptak rendkívüli támogatást Németországtól. A jogosultak számát 240 ezerre becsülik.

A Jerusalem Post most arról számolt be, hogy a németek ezúttal vállalták, hogy újabb pénzeket különítenek el, hogy támogassák a túlélők oltópontokhoz való eljutását. A német kormányzat 13.5 millió dollárt ad arra, hogy a minden olajozottan menjen. A programot a Claims New Yorki ága fogja szervezni, és több mint 300 partnerrel fogja levezényelni. A támogatás fedezi az oltások megszervezését, az idős emberek oda-vissza utaztatását, orvosi vizsgálatokat és tanácsadást is.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább