Külföld

Sokat tanulhatnak Orbántól a republikánusok

Szerintem a konzervativizmus jobb állapotban van Amerikában, mint Nyugat-Európában – vallja Will Witt, a PragerU egyik konzervatív véleményvezére, aki a republikánusok esélyeiről, a közösségi médiumok korlátozásairól és a magyar modellről is beszélt a Mandinernek.

Will Witt a Coloradoi Egyetemre járt két évig, majd otthagyta a képzést a baloldali indoktrináció miatt, s végül csatlakozott a PragerU online szabadegyetem csapatához.

PragerU-s videói itt érhetőek el. 2021-ben jelent meg első kötete How to Win Friends and Influence Enemies: Taking On Liberal Arguments with Logic and Humor címmel (Kb.: Hogyan nyerd meg magadnak barátaidat és befolyásold az ellenségeket: a liberális érvek kikezdése logikával és humorral). Will Witt 2022. január 31-én a budapesti Danube Institute-ban tartott előadást arról, hogy szerinte miért tekinthető vallásnak a baloldaliság.

Hogy látja, mik a hasonlóságok az amerikai és a közép-európai konzervativizmus között?

Szerintem az európaiak máshogy tekintenek az emberi életre, mivel Európa történelme folyamán megélt olyan dolgokat, amiket Amerika nem, például a nácizmust vagy a kommunizmust. Ez a világ két különböző felfogása. A kommunizmusról itt, Magyarországon úgy tartják, az egy szörnyű és gonosz dolog, van róla egy múzeum is, a Terror Háza. Amerikában a „kommunizmus” nem szitokszó többé, hanem valami kedves, szociálisan érzékeny berendezkedést értenek alatta. Többek között azon dolgozom, hogy a kommunizmus újra szitokszó legyen Amerikában is. Ami pedig Orbán Viktort illeti, szerintem sok hasonlóság van az ő felfogása és az újgenerációs amerikai konzervatívok szemlélete között: ő is, mi is visszatérnénk egy hagyományosabb, tradicionalistább politikához.

Hogyan vélekedik Orbán Viktor politikájáról?

Szerintem nagyszerű, hogy Magyarországnak van egy konzervatív kormánya, ami jobbá igyekszik tenni a társadalmat. Örülnék, ha a republikánusoknak ugyanannyi vér lenne a pucájában megcselekedni a szükséges dolgokat, mint Orbánnak.

Szerintem sokat tanulhatunk Orbántól, akár adók, akár LMBTQ-ügyek kezelése, az LMBTQ-propaganda iskolai tiltása tekintetében. Személyesen a járványkezelésben jobbnak tartom Magyarországnál Texast, de amúgy minden más figyelemre méltó. Vagy ott van Florida: nincs karantén, nincs maszkviselési és oltási kötelezettség, és sokkal kevesebb eset van, mint máshol.

Nem tapasztalják a PragerU-nál a „cancel culture” próbálkozásait?

Dehogynem, épp pereljük a YouTube-ot, amiért korlátozza a videóink elérését. Sokféle módon próbálták már törölni a PragerU-t, például többször lekapcsolták a TikTok-fiókunkat. Próbáljuk átterelni a nézőket a honlapunkra. Egyértelmű, hogy ezek a platformok ha megtehetik, hogy lekapcsolják az Egyesült Államok elnökének fiókját, akkor akármit megtehetnek. A Facebook állandóan gondot okoz, akár az algoritmusaival, akár a tényellenőreivel, például gyakran azzal a kifogással jönnek, hogy valamilyen minket érintő korlátozás nem személyes döntés, hanem az algoritmusok működésének eredménye. Mi ilyenkor azt mondjuk nekik, hogy akkor oldjátok meg személyesen a problémát, és vagy hazudtok nekünk, vagy az algoritmusotok a konzervatívok ellen van hangolva.

Ön Los Angelesben él, és Kaliforniát a Biden-kormány laboratóriumának tartják nagyon progresszív politikája miatt. Hogy áll Kalifornia?

Kalifornia valóban a baloldal kísérleti terepe lett, mindent kipróbálnak, hogy lássák, működik-e, de a legtöbb dolog nem működik. És kik fizetik meg ennek az árát? Az egyszerű kaliforniai emberek. Nem az elit, nem a bürokraták, nem a Szilícium-völgy, hanem a normális, dolgozó, mindennapi emberek.

Az illegális migrációval szemben nagyon megengedő, liberális politika például csődbe sodorja Kaliforniát,
mivel dollármilliók mennek el az illegális bevándorlók egészségügyi ellátására. De a bűnözés is magasabb emiatt. És valójában bátorítják azt is, hogy hajléktalan legyél, mivel nem büntetik például az utcán való ürítést, viszont számos szolgáltatást nyújtanak a hajléktalanoknak. Egyszerűen megéri hajléktalannak lenni. A baloldali politikák oda vezettek, hogy a dolgozó embereknek kell azokért fizetni, akik lusták vagy drogosok.

Hogy látja, újraindul az elnökségért Donald Trump?

Igen, szerintem újraindul. Azt nem tudom, nyerni fog-e, és a választások rendben lesznek-e vagy sok lesz a csalás, tekintetbe véve, hogy mi történt az arizonai Maricopa megyében, vagy épp Coloradóban a szavazógépekkel. Sokan kiábrándultak a szavazásból.

Szóval ön szerint történt választási csalás 2020-ban?

Személyesen azt gondolom, hogy igen, történtek választási csalások a 2020-as amerikai elnökválasztáson,
és ezt szolgálja az is, hogy a baloldal igyekszik kiterjeszteni a „szavazati jogokat”, hogy szavazhassanak az illegális migránsok, ne legyen szükség sehol a magunkat igazoló dokumentumra, de ott a levélszavazás lehetősége és más ötletek is. A választások előtt Joe Biden az egyik legkevésbé kedvelt jelölt volt, nem csak a republikánus, de a demokrata és a független szavazók sem kedvelték. Erre 81 millió szavazatot kapott, többet, mint bármelyik jelölt valaha az amerikai történelemben, és több szavazatot kapott, mint Barack Obama, aki nagyon-nagyon népszerű volt. Valami itt nem stimmel.

Mit gondol Ron DeSantis floridai kormányzóról, akit sokan az egyik legfontosabb potenciális republikánus elnökjelöltnek tartanak?

Ron DeSantis nagyszerű politikus, sokakat ismerek, akik dolgoznak neki. Szerintem ha Trump indul, ő nem fog indulni. Más egyébként nincs a láthatáron, a két lehetséges republikánus jelölt az Trump és DeSantis, és ha Trump indul, akkor ő lesz a jelölt. Már csak azért sem, mert DeSantisnak a floridai törvényhozás mindkét házában abszolút többsége van, rengeteg dolgot meg tud tenni, amit Washingtonban nem tudna.

S mit vár a félidei választásoktól, 2022 őszén?

Szerintem republikánus győzelmi menet lesz. Főleg a demokraták járványkezelése miatt: az embereknek elege van abból, hogy mennyire korlátozzák az életüket, és hogy mennyire tönkrement a gazdaság. Az emberek vissza akarják kapni az életüket.

Virginiában a szülői jogok kérdéskörével nyert választást nemrég a republikánus kormányzójelölt, épphogy legyőzve demokrata ellenfelét. Ez lehet az új republikánus stratégia?

Igen: szülői jogok, szabad iskolaválasztás, oktatási reform – ezek kell, hogy legyenek a republikánusok választási témái. Nem sokat ér egy konzervatív elnök, konzervatív törvényhozás és a konzervatív média, ha az egyetemeink és az iskoláink tele vannak baloldaliakkal, akik baloldali ideológiai cuccokkal indoktrinálják a gyerekeinket. Még olyanok tömegei is, akik nem foglalkoznak politikával, azt látják, hogy nonszensz marhaságokat tanítanak a gyerekeiknek, és ki vannak akadva.

A Republikánus Párt jó irányt vett Trump fellépése után, miután kettészakadt régi neokonokra és trumpistákra?

Valóban létezik ez a két irányzat, de inkább azt mondanám, vannak a régi neokonok, a trumpi irányvonal, és egy harmadik irány, a hagyományos nyugati konzervatívok vonala, ami még újabb, s én is ide sorolom magam, és különbözik a trumpi megközelítéstől, de a bevett republikánus elit megközelítésétől is. Trumpnak minden irányra nagy befolyása van, viszont a Republikánus Párt maga erősen hanyatlik. Ha túl akar élni, akkor radikális változásokra van szüksége.

Érdekes amúgy, hogy amikor mi Amerikában „hagyományos nyugati értékekről” beszélünk, a kereszténységet értjük alatta, míg Európában nem feltétlenül. S Amerikában sokkal fontosabb, befolyásosabb a vallásos konzervativizmus, mint Európában. Szerintem a konzervativizmus jobb állapotban van Amerikában, mint Nyugat-Európában.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább