Külföld

Sokan meghaltak az arab koalíció jemeni légicsapásában

Légicsapásokat mért a szaúdi vezetésű arab katonai koalíció szerdán egy fogolytáborra a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló jemeni fővárosban, a támadásban legalább hetvenen meghaltak és százharmincnyolcan megsebesültek – közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet este.

A katonai rendőrség Szanaa keleti részében levő létesítményét, amelyben mintegy 180 embert tartottak fogva, hét hullámban támadták a harci gépek.

A légicsapásokat azután hajtották végre, hogy a húszi felkelők dróntámadásában hétfőn három ember halt meg Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.

A Szaúd-Arábia vezette koalíció az utóbbi napokban fokozta az Irán által támogatott húszi lázadókra mért légi támadásait, miután a múlt héten a síita felkelők meggyilkolták korábbi szövetségesüket, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt.

Jemenben több mint három éve dúl háború a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi felkelők között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a megbuktatott kormány erőit.

Támadásaikban már több alkalommal civilek is életüket vesztették, bár a koalíció tagadja, hogy polgári személyeket venne célba.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább