Belföld

Semjén Zsolt: A magyarok őshonosabbak kárpátalján, mint maguk az ukránok

„Az egy derék dolog, hogy ha Kijev megállapodik az Európai Unióval, de Kijevnek velünk kell megállapodni, és amíg a kisebbség sorsa nincs garanciálisan rendezve, addig szó sem lehet semmifajta európai uniós vagy NATO-csatlakozásról” – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír TV  műsorában.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke hangsúlyozta, megértik, hogy az ukránok félnek az oroszoktól, de „mi közünk nekünk ehhez”. A legegyszerűbb megoldás szerinte az lenne, hogy Ukrajna ismerje el a magyarságot őshonos nemzetiségnek. Megjegyzem, ha a krími tatárok őshonosak, akkor a magyarság legalább 800 évvel őshonosabb Kárpátalján.

„Sőt őshonosabb, mint az ukránok, tekintve, hogy a magyar államiság cirka ezer évvel korábbi, mint az ukrán államiság” – fejtegette.

A politikus azt hangoztatta, nem Magyarországon múlik a két ország közti jó viszony. Mi boldogan támogatjuk Ukrajnának az EU-s NATO-s stb. elképzeléseit, ha ez a magyar nemzeti érdekeknek megfelel. A magyar nemzeti érdekek egyik legfontosabb pillére az, hogy a kárpátaljai magyarság jogait minden tekintetben és csorbítatlanul biztosítani kell, mégpedig garanciális jelleggel, hogy ne történhessen meg még egyszer az, hogy „egyszer van, és utána elveszik” – magyarázta. Egyúttal jelezte, ha az ukránok szeretnének segíteni, akkor ő ezt nagyon szívesen megteszi.

„Tíz perc alatt megírom azt a törvénymódosítást, ami teljesen összhangban van az Európai Unióval, a velencei bizottsággal, a józan ésszel, az ukrán-magyar alapszerződéssel, az ukrán alkotmánnyal, és abban a pillanatban minden problémánk megoldódik” – fogalmazott Semjén Zsolt.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább