Belföld

Schobert Norbi: nácik ölték meg a nagyszüleimet

Bauer család …

A HVG-nek árulta el először, a Blikknek pedig részletesen is kifejtette Schobert Norbert: a nácik ölték meg apai nagszüleit még a múlt század derekán. Norbi sokáig a vér szerinti édesapját sem ismerte, sőt, azt hitte, nem is él a férfi, aki elhagyta a családot. Harmincöt éves volt, amikor először találkozott Bauer Sándor fotográfussal, akivel végül a haláláig közeli kapcsolatban maradt. A vér szerinti apa az egyik találkozásuk alkalmával mesélte el Norbinak nagyszülei históriáját, akkor és azóta is felzaklatja őt felmenői története.

„Édesanyám révén mélyen hívő katolikus a családunk, üknagyanyám, gróf Rajeczky Anna testvére érsekhelyettes volt, a Kodály-gyűjtő Rajeczky Benjámin. Édesapám viszont zsidó származású volt, anyám nem is merte bemutatni őt a szigorú szülőknek, tartott tőle, nem fogadják el. Kicsit amolyan Rómeó és Júlia történet lehetett a szerelmük” – mesélte a Blikknek Norbi.

Ő nem ismerte személyesen a nagyszülőket, ám amikor először hallotta a sztorit, majd megszakadt a szíve.

„1944-ben, a Szálasi-kormány idején szétválasztották a nagyszüleimet. Nagyanyámat Bergen-Belsenbe vitték a koncentrációs táborba, ahol halálra kínozták és elégették. Nagyapámat a lakásukból rángatták el az akkor még kisfiú édesapámmal együtt a nyilasok, majd egy térre vitték, ahol 50 másik értelmiségi zsidóval együtt halomra lőtték őket. Nagyapám a testével védte apámat, így úszta meg a sortüzet, de egy golyó így is átütötte a bő lódenkabátját a hónalja alatt. Megpördült, beütötte a fejét és elájult az édesapja alatt. Szerencse, hogy a nyilasok nem jártak körbe, hogy mindenkit fejbe﷯lőjenek, csak otthagyták a testeket” – csuklott el Norbi hangja.

Az üzletember édesapja ekkor a család régi barátjához menekült, egykori dadusa nevelte fel.

„A lakásukba soha többé nem mehetett vissza, szinte azonnal beköltöztek oda nyilas fiatalok, így semmi kézzelfogható emléke nem maradt a szülei után” – sóhajtott Norbi, aki gyerekeinek már elmesélte a nagyszülők történetét, ám arra még nem érez magában elég erőt, hogy ellátogasson Bergen-Belsenbe vagy bármelyik másik koncentrációs táborba. „Lehet, hogy erre sosem leszek képes. Édesapám révén van egy féltestvérem, a nővérem már járt ott, de őt is nagyon megviselték a látottak.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább