Belföld

Schiffer: Sulyok megválasztása üzenet Brüsszelnek is

Schiffer András ügyvéd, korábbi országgyűlési képviselő volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, akit Sulyok Tamás államfői jelöléséről is kérdeztek. Az ügyvéd szerint az Ab jelenlegi elnökének jelölésével Orbán Viktor miniszterelnök Sólyom László és Mádl Ferenc karakteréhez nyúl vissza. 

Schiffer egyebek mellett arról beszélt, egyáltalán nem rendhagyó, ha valaki az Alkotmánybíróság éléről vagy főbírói székből átülve lesz köztársasági elnök. „Bőven volt arra példa számos európai országban, hogy alkotmánybíróság vagy más magas bírói testület vezetője lesz az államfő” – mondta.

Az egykori politikus szerint

Sulyok Tamás kiválasztásával Orbán Viktor tudatosan visszanyúl, ha nem is Sólyom László szellemiségéhez, de ahhoz a karakterhez, amit Sólyom és Mádl Ferenc testesített meg.

„Orbánnak nem kell azzal szembetalálkoznia, hogy Sulyok egy kemény ellensúly lesz, mint Sólyom volt, ez távol áll a habitusától, a karakterétől is, ugyanakkor, ahogy Mádlnak volt egy autonómiája Orbánnal szemben, neki is van” – húzta alá Schiffer. Hozzátette: akik bírálják a tevékenységét, akik ellenszenveznek vele, nem mondhatják azt, hogy ő a Fidesz kitartottja. „Konkrétan Sulyok Tamás nem volt tudomásom szerint soha egyetlen pártnak se tagja még egy röpke időre sem” – húzta alá.

Schiffer úgy látja:

önmagában az ő megválasztása üzenet a brüsszeli központ felé, hogy azért ez mégsem egy a diktatúra posványában elsüllyedt ország, 

hiszen egy európai jogot is tudományos szinten művelő, oktató ember, egy alkotmányjogász, az Alkotmánybíróság elnöke lesz az államfő.

„Valami ilyesmi üzenete ennek lehet, és egész biztos, hogy miközben Novák Katalin belépőjénél a különböző diplomáciai szalonokban meg a külhatalmi központokban nem nagyon láttak mást bele, mint amit a narancssárga fülbevalója üzent, Sulyok Tamásnál az első percepció radikálisan más lesz” – fogalmazott Schiffer.

Az LMP egykori elnöke annak kapcsán, hogy az államfőnek a nemzet egységét kell megtestesítenie, azt mondta: „Remélem, Sulyok Tamás arra alkalmas lesz, hogy azt, ami közös bennünk, megpróbálja igenis időről időre akkor is felszínre hozni, ha ez nem érdeke egyik vagy másik politikai irányzatnak, éppenséggel a kormánynak.”

 

via Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább