Belföld

Schiffer András: 15 éves az Elkúrtuk-nap

Schiffer András egy Facebook posztban elemzete a 15 éve kiszivárgott őszödi beszédet és a hozzá kapcsolódó magyar politika helyzetet.

„Tizenöt éves az Elkúrtuk-nap. A napvilágra került Őszödi beszéd brutálisan szembesítette az országot a ’89 utáni rendszer morális, politikai és gazdasági válságával.

Mindent elmondanak a közállapotokról, hogy a kiszivárgás sunyi és máig feltáratlan körülményei. A szöveget azóta sokan és sokféleképpen elemezték. Egy aspektus azonban méltatatlanul háttérbe szorult az elmúlt másfél évtizedben, s erről a következő mondatok szólnak.

* ”Reform, vagy bukás. Nincs más.”

* ”Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól és tanulja most már meg magát nem ő hozzájuk mérni, hanem a világhoz.”

* „Csinálunk-e valami nagyot? Azt mondjuk-e, hogy: a rohadt életbe, jöttek páran, akik meg merték tenni és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francban lesz majd az útiköltség elszámolásunk, b….a meg. Jöttek párak, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország. Hogy megértik azt, hogy azért érdemes politikusnak lenni itt a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot.”

* „Az a reform, hogy hajlandóak vagyunk mi is egy sor ponton átértékelni mindazt, amit eddig gondoltunk és tettünk.”

* „Nem arról szól, hogy nekem van egy Á-tól Z-ig megírt forgatókönyvem Magyarországra és azt mondom, hogy ki fogom belőletek verni. Egy francot! Van Á-tól Z-ig forgatókönyvem, hogy hogyan lehet a szocialistákban ott lévő hihetetlen energiát arra fölhasználni, hogy az országot megváltoztassák, hogy tegyék már bele, hogy legyenek már úrrá végre a kishitűségükön, meg a régi igazságaikon.”

* „Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával?”

* „Mi lenne, ha nem az egymás közötti faszkodás miatt veszítenénk el a népszerűségünket, hanem mert csinálunk nagy társadalmi ügyeket. És nem probléma, hogy elveszítjük akkor egy időre a társadalom, a támogatásunkat. Aztán majd visszaszerezzük.”

Az agresszív üresség politikája tárult fel tizenöt évvel ezelőtt és torkollott a 2010-es kétharmadba. Gyurcsány ugyanis azt mutatta be, hogy a késő-kádári technokrata gondolkodásnak lövése sincs a Magyarország előtt álló legfontosabb kihívásokról.

A 2010 előtti hegemón elit-csoportok nem gondoltak semmit Magyarország helyéről a globalizációban, nem gondoltak semmit a magyar múltról és jövőről. Egyetlen mondanivalójuk a modernizációs düh, nyelvük a reform-blabla. A liberális jogállam számukra egy kulissza volt a hegemónia-átmentés lebonyolítására, az ország kifosztására. A „nincsen ingyen ebéd” neoliberális cinizmusát az elszegényedő millióknak tartogatták, miközben piacképtelen folyóirataiknak, mondvacsinált tanszékeiknek elvárták az állami appanázst. Ők ágyaztak meg a NER-nek, ostoba pöffeszkedésük miatt bonthatta le akadálytalanul a liberális jogállamot Orbán Viktor.

Egyetlen dologban hittek: ők hivatottak egyedül Magyarország kormányzására, sőt, a magyar valóság értelmezésére, elvégre ők a ‘szakértelem’, a ‘függetlenobjektivitás’, a ‘kultúra’, a ‘tudomány’.

Végső érvként pedig mindig jól jön ‘Orbán Viktor és csapata’ (no meg a jó öreg fasisztaveszély és diktatúrázás). Ma a hatalom végső érve: az el-nem-számoltatott Gyurcsány, aki éppen ezért nem lett elszámoltatva. S ezért nem fogja az Underwood-házaspár sem elszámoltatni Orbánt.”

Forrás: Schiffer András Facebook oldala

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább