Külföld

Rzeczpospolita: Ha Magyarország nem is szövetségese, de a Kreml partnere Európában

A lengyelek se bírnak leállni.

A lengyel lap az írásában azt fejtegeti, hogy ha Magyarország nem is szövetségese, de a Kreml partnere Európában.

A cikk írója szerint az „Európai Unió ellen fellépő” Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és gyakran késlelteti a szankciócsomagok elfogadását.

Emiatt szerinte nem ok nélkül nevezik a magyar miniszterelnököt „Putyin trójai falójának”.

Hangsúlyozzák: míg az EU megpróbálja lecsökkenteni az orosz nyersanyagoktól való függőségét, addig Budapest az ellenkezőjét teszi.

Hozzáteszik: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter négy hónapja írta alá azt a megállapodást, amely a 2021-ben megkötött 15 éves szerződésben előírtnál több gáz vásárlását teszi lehetővé.

„Magyarországnak köszönhetően Oroszország meg tudja őrizni befolyását Közép-Európában. Orbán azt is megmutatja, hogy nem kényszerül csak az uniós piacon mozogni” – magyarázta Héjj Dominik, a Közép-Európa Intézet Magyarország-szakértője.

Oroszország Budapest legfontosabb partnere az Orbán-kormány legnagyobb gazdasági beruházásának számító Paks II. atomerőmű építésében is, írják.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább