Belföld

Rusvai szerint a háború miatt hamarabb érkezhet az újabb járványhullám

Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató az Infostartnak elmondta: kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány ötödik hulláma leszálló ágban van Magyarországon, mivel valamennyi járványtani paraméter csökkenő tendenciát mutat.

A szakember szerint, ha a csökkenés ilyen ütemben folytatódik, akkor március végére igen alacsony számokat láthatunk, de a járvány megszűnni vélhetőleg csak májusban fog.

Rusvai Miklós virológus az Infostartnak adott interjújában kifejtette: abban biztos, hogy lesz újabb koronavírus-járványhullám, de ennek kezdetét a szomszédos Ukrajnában zajló háborús helyzet is befolyásolja.

“Addig szórványosan, de azért mégiscsak mérhető esetszámot tapasztalunk majd. A friss fertőzöttek száma esetleg a százas nagyságrendet is elérheti, de a nyár közeledtével egyre alacsonyabb értékeket látunk majd. Igazából megszűnni a járvány nyáron fog” – fejtette ki a portálnak.

Rusvai Miklós kiemelte: biztos, hogy lesz újabb hulláma a koronavírus-járványnak, de ez véleménye szerint ősszel következik majd be.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrajnai háború és a menekültek tömeges érkezése – az elhelyezési körülményeik, a stressz, a nélkülözés – hozzájárulhat ahhoz, hogy már tavasszal egy újabb járványhullám alakul ki, de reméli, hogy ez nem történik meg.

A víruskutató arról is beszélt, hogy őszre a koronavírus egyszerű náthává szelídül, és nem jelent majd olyan megterhelést az egészségügynek, mint az eddigi hullámok.

Forrás: Infostart

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább