Külföld

Rózsaszín karácsony, Téli Pride: nyugaton már ciki a karácsonyi vásár elnevezés

Ünnepel a berlini LMBTQ-közösség, Köln, Hamburg és München után ugyanis immár a német főváros meleg és transzszexuális közössége is saját karácsonyi vásárt rendezhet. Eközben Nyugat-Európa egyre több városában cserélik le a hagyományos karácsonyi vásár elnevezést a politikailag korrekt „téli vásár” kifejezésre. Kanada legnépesebb városában, Torontóban pedig mostantól nemes egyszerűséggel Szeszfőzdék téli falujának nevezik az ország egyik legrégebbi karácsonyi fesztiválját.

A karácsonyi vásárok tradíciója a német hercegségekből kiindulva terjedt el, Európában elsőként Drezdában tartottak „decemberi vásárt”, a feljegyzések szerint 1434-ben. A karácsonyi készülődés jegyében már a késő középkorból írásos emlékek vannak arról, hogy Bécsben, Münchenben, Frankfurtban, Nürnbergben és Bautzenben is Weihnachtsmarktot (karácsonyi vásárt) vagy Christkindlmarktot (körülbelül: az újszülött Krisztus vására) tartottak a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe előtt.

Ezt a több mint fél évezredes hagyományt igyekeznek megtörni különféle progresszív csoportok, amelyek az elmúlt években egyre hangosabban követelik, hogy töröljék el a karácsonyi vásárok hagyományait, és tegyék „befogadóbbá” azokat.

Évről évre sokasodnak azok a nyugat-európai városok, ahol a magukat haladóknak nevezők már magát a karácsonyi vásár elnevezést is kirekesztőnek tartják, ezért különféle címkékkel – téli vásár, Téli Pride, Pink Fesztivál, LMBTQ-karácsony – látják el a saját rendezvényüket.

„Minden ízlésnek” meg kíván felelni a müncheni Rózsaszín karácsony Münchenben a helyi leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális (LMBTQ-) közösség 2005 óta minden évben megszervezi a saját LMBTQ-karácsonyát. A müncheni Pink Christmas (Rózsaszín karácsony) egyik attrakciója, hogy a hagyományos forralt bor és sós perec mellé transznemű előadók, drag queenek énekelnek a színpadon, a kis Jézust pedig egy szál rövidnadrágot viselő férfialakok táncolják körül a betlehemi jászolnál.

„Azért van szükség a melegek karácsonyára, mert a karácsonyi vásárok tekintetében is szükség van diverzitásra” – mondta Robert Maier-Kares, a bajorországi LMBTQ-karácsony főszervezője egy két évvel ezelőtt készült videóban.

„Mindenkinek szeretnénk kínálni valamit: egy kis hagyományosat és egy kis őrültséget, hogy minden ízlésnek megfeleljünk. Ugyanakkor ez egy politikai állásfoglalás is, hogy megmutassunk, München mennyire befogadó város” – tette hozzá Maier-Kares.

A berlini téli napok ötletadója,

a hamburgi meleg közösség idén még magasabbra emelte a lécet: Winter Pride-ra módosította az eddig sem éppen visszafogott LMBTQ karácsonyi vásár elnevezést.

A hagyományos karácsonyi dekorációk közül Hamburgban már csak a fenyőágakat őrizték meg, a piros ruhás Mikulás helyett rózsaszínű flamingók jelképezik a közelgő ünnepet.

Az elmúlt években Belgiumot és Svájcot is elérte a progresszív egyenlőséghullám. Az alpesi ország nagyvárosai közül többek közt Genfben és Luzernben, Belgiumban pedig Antwerpen mellett Európa egyik legrégebbi városában, Brugge-ben is kukába dobták a „karácsonyi vásár” elnevezést. Ennek oka, hogy az említett városok neoliberális vezetői szerint a karácsonyi jelző sértő, sőt kirekesztő lehet a nem keresztény közösségek tagjaira nézve, ezért egyszerűen téli vásárnak nevezik a rendezvényt.

„Az a veszély fenyeget, hogy a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét folklórrá degradálják, majd idővel eltüntetik” – állapította meg a konzervatív Flamand Érdek (Vlaams Belang) párt egyik politikusa még 2018-ban. Az eset pikantériája, hogy nemcsak az idősebb helyi lakosok háborodtak fel a döntésen, de még a muszlimok egy része sem érti, miért volt szükség erre.

A Mikulás ott lesz, de a kis Jézust kitiltották Torontóból.

Jelentős arculatváltással nyitotta meg kapuit az idei torontói karácsonyi vásár, a kanadai konzervatívok nagy megdöbbenésére. Kanada egyik legrégebbi karácsonyi vásárát ugyanis Szeszfőzdék téli falujára keresztelték át.

Az egyik szervező szerint a téli szeszfalu egy „intimebb, emelkedettebb rendezvény” lesz, kevesebb karácsonyi hangulattal, mint az előző években.

A torontói karácsonyi vásárok eddigi kreatív igazgatója, Matt Rosenblatt inkább lemondott, mint hogy a nevét adja a téli falu koncepciójához, amely – az esemény új honlapja szerint – sokkal inkább a vásárlás ösztönzésére, a kulináris élményekre kíván fókuszálni, mintsem a karácsonyhoz kapcsolódó hagyományos értékekre.

A fényfüzérek, valamint a Mikulás és az őt segítő manók továbbra is a dekoráció részei maradnak Toronto utcáin, miként egy hatalmas, 15 méter magas ezüstfenyő is. A betlehemi jászolt és a kis Jézust azonban száműzték az egykor karácsonyi vásárként ismert rendezvényről.

Forrás: hirado.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább