Kiemelt Külföld

Ropognak a fegyverek a szerb-koszovói határnál

Koszovó északi, szerbek lakta területein megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az emberek barikádokat építenek – írja a Vecernje Novostyi honlapja.

Legmagasabb készültségbe helyezték a szerb hadsereget.

Aleksandar Vučić szerb elnök vasárnap a polgárokhoz intézett beszédében közölte, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Koszovó rendőrsége augusztus 1-jén éjfélkor hadműveletet indít a tartomány északi részén, és megakadályozza a szerb hatóságok által kiállított személyi okmányokkal rendelkező polgárok belépését, valamint akciót kezdeményez a szerb rendszámú járművek “Koszovói Köztársaság” feliratú rendszámokra történő átíratására.

Vučić felszólította a koszovói albán hatóságokat, hogy tartsák fenn a békét, és figyelmeztetett, hogy amennyiben a koszovói szerbek ellen agresszív lépéseket tesznek, “Szerbia győzni fog”.

A koszovói miniszterelnök délután Pristinában tartotta a “Nemzetbiztonsági Tanács” ülését. Az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság hatóságai ezután közölték, hogy augusztus 1-jétől készek megtiltani a szerb személyi okmányok használatát a belépési pontokon, és megkezdik a gépkocsik átregisztrálását.

“Este 6 óra (moszkvai idő szerint 7 óra) után Kosovska Mitrovicában légiriadót léptettek életbe.

A polgárok barikádokat építenek Rudarénál, a Pristina-Leposavic autópályán és Zvecan város közelében. Az utakat lezárták” – számol be a portál.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább