Külföld Sport

Román Labdarúgó Szövetség: Az UEFA nem engedélyezte a nagy-magyarországos jelképek bevitelét a mérkőzésekre

A Román Labdarúgó Szövetség az UEFA álláspontjának kikérése után közleményben reagált a Magyar Labdarúgó Szövetség keddi döntésére, és ebben ezt állítja, az MLSZ tévesen értelmezte az UEFA és a FARE állásfoglalását.

„Az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó Szövetség által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken” – írja az FRF honlapján közétett bejegyzésben. Az FRF szerint az MLSZ téves következtetéseket levonva tett bejelentést, mivel ezen szimbólumok megjelenítése szembe megy az UEFA provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek megfogalmazására vonatkozó fegyelmi szabályozással, és az FRF szükség esetén a nemzetközi fegyelmi fórumok elé fogja terjeszteni az ügyet.

Az FRF emlékeztet, a revizionizmus nem elfogadott a labdarúgásban, és bízik abban, hogy az UEFA továbbra is szankcionálja az ilyen szimbólumok megjelenését a stadionokban, ami gyűlöletet és erőszakot szíthat az európai szintű mérkőzéseken.

Az MLSZ keddi tájékoztatása szerint az UEFA és a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta az érvelésüket, így a szövetség a jövőben engedélyezni fogja „a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét” a válogatott mérkőzéseken.

Az MLSZ négy feltételhez köti a nagy-magyarországos zászlók bevitelét a stadionokba:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

Az MLSZ közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezéskor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után.

A Román Labdarúgószövetség aggodalma és tiltakozása az adott kontextusban értelmezhetetlen, mivel a kérdéses zászlók és molinók engedélyezése természetesen nem vonatkozik a romániai lelátókra, és amint a Sepsi OSK tulajdonosa, Diószegi László is hangsúlyozta a román sportújságírók számára, a román bajnokságban játszó csapatok a romániai szabályzatot tartják tiszteletben. „Mi Romániában játszunk, és tiszteljük ezt az országot. Minket csak az itteni bajnokság érdekel. Nem hiszem, hogy a Sepsit bármilyen módon érintené az UEFA döntése” – nyomatékosította Diószegi László a ProSportnak

Forrás: Transtelex,

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább