Külföld

Robert Habeck szerint az USA túl drágán adja nekik az LNG-t

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerdán több „baráti országnak” ,ezen belül elsősorban az Egyesült Államoknak szemrehányást tett, amiért csillagászati áron értékesítik az oroszországi gázt helyettesítő gázokat.

A Zöld párti alkancellár a Neue Osnabrücker Zeitunk nevű lapnak adott interjúban panaszkodott arról, hogy a gázimport túlárazása komoly gondokat okoz Németországnak, ezért arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tárgyaljon az érintett országokkal.

A Világgazdaság felidézte, hogy az orosz–ukrán háború kitöréséig a német gazdaság gázimportjának 55 százaléka Oroszországból érkezett. Mint írták, Ukrajna megszállása óta az oroszok folyamatosan csökkentették a Németországba irányuló gázszálításaikat, ami a német kormány felfogása szerint megtorlás Moszkva részéről, amiért Berlin támogatja Ukrajnát. A kieső orosz gázimport pótlására ezért Berlin drágább cseppfolyósított földgázba (LNG) fektet be.

Németország és más európai országok az Egyesült Államoktól vásárolnak LNG-t, így az USA mára az európai cseppfolyósított gázimport 45 százalékát nyújtja, ami 28 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest.

Habeck ezért elsősorban az amerikai beszállítók árazását kifogásolta, emlékeztetve arra, hogy „az Egyesült Államok megkeresett minket, amikor az olajárak robbanásszerűen megemelkedtek, és ennek eredményeként a nemzeti olajtartalékokat is megcsapolták Európában – mondta Habeck.

Szerinte a szolidaritás a gázárak visszafogásának is jót tenne. Habeck arra is felszólította az EU-t, hogy koordináltan vásároljon gázt az árak csökkentése érdekében. Mint mondta, a közösségnek „össze kell kötnie piaci erejét, okos és szinkronizált vásárlási magatartást kell kialakítania, hogy az egyes EU-tagországok ne licitálják túl egymást, és ne emeljék fel a világpiaci árakat”.

Habeck kijelentésével szemben áll, hogy Németország éppen az elmúlt héten jelentett be egy 200 milliárd eurós alapot, hogy megvédje a fogyasztóit a megugró energiaáraktól.

A gigantikus német mentőcsomagot azóta Franciaország és az Európai Bizottság kulcsfontosságú tagjai is bírálták, akik az uniós tagállamok együttműködését szorgalmazzák az energiaválság megoldására.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább