Belföld

Robert C. Castel: Az oroszok már megnyerték ezt a háborút

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok már megnyerték ezt a háborút.

Nincs abban némi ellentmondás, hogy miközben a fél világ meg van győződve arról, hogy Putyin elszámította magát, ön ennek ellenére az oroszok nyerő helyzetéről beszél? – kérdezte a 888.hu Robert C. Casteltől.

A két megállapítás között nincs logikai összefüggés. abból, hogy Putyin durván elszámította magát még nem következik, hogy Oroszország nem képes nyerni.

LEHET, HOGY MEGLEPŐEN HANGZIK, DE AZ OROSZOK MÁR MEGNYERTÉK EZT A HÁBORÚT.

Legalábbis saját nézőpontjukból sikeresek. mi is volt Putyin eredeti célja? Az, hogy minden áron megakadályozza Ukrajna NATO-tagságát. s ugye, amíg Kijev a szervezet kapuin kívül áll, addig Moszkva többé, kevésbé elégedett. A NATO éppen a napokban adott egy jól érthető és hallható „nem” választ Zelenszkij elnöknek – tette hozzá Robert C. Castel.

Ukrajna a háború nélkül talán már NATO-tagja lenne?

UKRAJNA A HÁBORÚ KITÖRÉSE ELŐTT MÁR DE FACTO A NATO TAGJA VOLT.

Egyre közelebb és közelebb került a nyugati érdekszférához, az oroszok joggal aggódtak, hogy hamarosan NATO- vagy éppenséggel amerikai csapatok állomásoznak majd a szomszédos országban. S ezzel kijev alighanem védettséget szerzett volna magának, mert az oroszok nem akartak közvetlen konfliktust vállalni a NATO-val. Vagyis az ő szempontjukból az utolsó pillanatokban léptek „hadi ösvényre”. Az, hogy ez valóban így volt, az egyáltalán nem biztos, lehet, hogy mindez egy opportunista kalandorvállalkozás volt, vitatkozni is lehet ezzel, de a saját narratívájuknak megfelelő lépéseket tettek. Egy háború megértéséhez érdemes mindkét fél szemszögéből vizsgálni a dolgokat. az, hogy mi mit gondolunk erről, az mellékes, sokkal fontosabb, hogy mit gondolnak az oroszok és az ukránok – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább