Külföld

Revizionizmust emleget a román sajtó Novák Katalin erdélyi útja után

Tág teret szentelt a román média Novák Katalin köztársasági elnök erdélyi magánlátogatásának, amelyet ugyanakkor minduntalan Magyarország „revizionista politikájával” próbálnak összefüggésbe hozni. A Transtelex ugyanakkor úgy véli, a magyar államfő „hozta a formáját” – írja a Krónika Online.

A lap emlékeztet rá, hogy az államfő pénteki Facebook-bejegyzése alapján értesült a nyilvánosság arról, hogy Novák Katalin a családjával együtt Erdélyben, a Székelyföldön tartózkodik.

Családi hosszú hétvége Erdélyben. Túra a Vargyas-szorosnál

– írta az elnök a közösségi oldalon. Azóta Novák Katalin péntek este megtekintette a Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub jégkorongmérkőzését a Cenk alatti városban.

A román média természetesen beszámolt Magyarország köztársasági elnökének erdélyi kirándulásáról, számos portál a Krónika pénteki cikkére hivatkozva írt a magánlátogatásról. A G4Media megemlíti, hogy a magyar államfő rendszeresen tesz magánlátogatást Erdélyben, és egyes látogatások a portál szerint „feszült pillanatokhoz” vezetnek a kétoldalú kapcsolatokban, Magyarország „revizionista politikája miatt.”

„Budapest nyíltan finanszíroz autonomista politikai mozgalmakat a Magyarországgal szomszédos valamennyi államban, a jelentősen magyar közméltóságok pedig, élen Orbán Viktor miniszterelnökkel, revizionista szimbólumokkal mutatkozik, mint például az Erdélyt magába foglaló Nagy-Magyarország térképe” – olvasható a G4Media cikkében.

Nem tetszett a románoknak a hokimeccsen való részvétele sem

Az Adevarul online kiadása a brassói jégkorongmérkőzés megtekintésére kihegyezve tudósított Novák Katalin hétvégi látogatásáról, arról cikkezve, hogy a csíkszeredai és a brassói hokicsapat mérkőzésére Orbán Viktor miniszterelnököt is várták, de ő nem érkezett meg a Cenk alatti városba. A brassói jégcsarnokban egyébként a köztársasági elnök Allen Coliban polgármesterrel is találkozott.

A Gandul portál ellentmondásos gesztusnak nevezi, hogy Magyarország köztársasági elnöke bejelentetlen látogatást tett Erdélyben, és ezáltal „átlépte az általa betöltött tisztség valamennyi diplomáciai szokásrendjét”. Ellentmondásosnak nevezi a vizitet az Antena3 hírtelevízió is, „copy paste”-tel megismételve a többi román sajtóorgánumban emlegetett tételt Magyaország vélelmezett revizionizmusáról, illetve a külhoni autonómiamozgalmak támogatásáról.

„Hozta a formáját” az államfő a Transtelex szerint

Ha nem is ugyanúgy, de mégis hasonló hangnemben cikkezett Novák Katalin látogatásáról a balliberális Transtelex is. A Kolozsvárt szerkesztett magyar portál írása szerint a magyar elnök hozta a formáját, és folytatta azt a sort, amely már a 2022-es, kinevezése utáni első látogatásokkal elindult. Első elnöki megnyilvánulása ugyanis az volt Erdélyben, hogy ő minden magyar elnöke.

A Transtelex szerint az államfő tavalyi kolozsvári sétatéri kocogása, a Bethlen Gábor-szobor feszültre sikeredett avatása Gyulafehérváron és a torockói Székelykőn való fotózkodás a nemzeti színűre festett jelzőoszlopnál „mind olyan momentumok voltak, amelyeket provokációként éltek meg a helybéli románok, és ennek megfelelően reagált a román külügy is”.

Forrás: Magyar Nemzet

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább