Belföld

Rétvári: A baloldal továbbra is akadályozza a pedagógusok béremelését

A magyar baloldal még mindig az uniós források Magyarországra érkezése ellen dolgozik, ezzel akadályozza a pedagógusok béremelését – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az új pedagógus életpályatörvény-tervezetének a parlamenti pártok képviselőivel folytatott egyeztetését követő sajtótájékoztatón.

A politikus közölte, ha a baloldal támogatná, hogy megérkezzenek az uniós források hazánkba, akkor már másnaptól átlagosan 561 ezer forintos szintre emelkedhetne a pedagógusok bére.

„Sajnos a mai napon sem hallottunk semmilyen garanciát a baloldali politikusoktól, hogy megváltoztatják az eddigi politizálásukat, és nem a pedagógusok ellen, hanem az érdekükben fognak politizálni” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a baloldalt kisstílű politikai pártérdek vezérli.

Hangsúlyozta, a kormány az elmúlt harminc év legnagyobb pedagógus béremelésére készül, hiszen 75 százalékos emelés nem történt az elmúlt évtizedekben.

Azt kérik a baloldal képviselőitől – folytatta – hogy se itthon, se Brüsszelben ne dolgozzanak a pedagógusok ellen.

„Nem tudom, józan ésszel ki gondolkozhat úgy Magyarországon, hogy se a magyar emberek, se a magyar pedagógusok ne kapják meg azt az összeget, ami őket megilleti, ami törvény szerint jár” – fogalmazott, majd megjegyezte: azok, akik a pedagógusok béremelése ellen dolgoznak, havonta hatmillió forintos fizetést vesznek fel az Európai Parlamentben végzett munkájukért. „Sajnálatos, hogy csak a magyar pedagógusok kárára tevékenykednek” – fűzte hozzá.

Közölte: a szerdai kilencpárti egyeztetés egy hosszú tárgyalási folyamat 19. állomása volt. Elmondása szerint a találkozón az összes parlamenti párt valamennyi kérdésére és felvetésére válaszoltak a kormány képviselői.

A baloldali pártok egyetlen javaslatot sem tettek, „jól láthatóan azért jöttek, hogy kivonuljanak” az egyeztetésről, holott hónapok óta mást sem tettek, csak az egyeztetéseket hiányolták – mutatott rá az államtitkár.

Kitért arra is, hogy sajtóhírek szerint a baloldali pártok közös nyilatkozatot adtak át Pintér Sándor belügyminiszternek a tárgyalást követően, valójában azonban ilyen nem történt.

„Nem tudjuk, hogy ott felejtették-e a nyomtatóban, esetleg nem tudták, hogy ki fogja átadni vagy útközben veszett el, de ilyen nyilatkozatot nem adtak át” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint ez is mutatja a magyar baloldal komolytalanságát.

Rétvári Bence beszámolt arról is, hogy a Magyarországtól jogtalanul visszatartott uniós források beérkezésekor 20 százalék fölötti béremelés valósulhat meg a pedagógusok körében, amelyet januárig visszamenőleges hatállyal fizetnek ki.

A jövő évben további 25 százalékos, 2024-ben pedig 29 százalékos béremelésre készülnek, ami azt jelenti, hogy 800 ezer forint közül alakulhat a pedagógusok bére 2025-től.

A szerdai tárgyaláson Pintér Sándor belügyminiszter és Rétvári Bence államtitkár mellett Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke is részt vett.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább