Belföld

Republikon: A Jobbik erősödött, a Fidesz és DK gyengült

olvasási idő:1 perc, 19 másodperc

A Mi Hazánk egy százalékon áll…

Minimálisan tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága márciusban, hiszen mind a teljes népesség, mind pedig a pártválasztók körében 1 százalékpontot esett, így 29 százalékra a teljes népességben, és 45 százalékra a pártválasztók között, írja a Republikon Intézet márciusi pártpreferencia-kutatása. A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült március 18-25 között, és nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

A nyitóképen fent a teljes lakosság, itt lent a biztos pártválasztok:

A kutatóintézet legfrissebb, elsőként a Telexen közölt adataiból az is kiderül:

-A Fidesz és a DK a pártválasztók között is 1 százalékpontot vesztett támogatásából, 45 és 14 százalékon álltak márciusban.
-A Jobbik a pártválasztók körében további 2 százalékponttal erősödött, jelenleg 13 százalékon állnak, a Momentummal együtt, akiknek változatlan a támogatása.
-Az MSZP is erősödött a pártválasztók között, immár 9 százalék szavazna rájuk.
-A Párbeszéd és LMP támogatottsága változatlanul 2 százalék, az MKKP 2 százalékról 1 százalékra esett, és a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll.

A Republikon elemzése szerint összességében az ellenzéki pártok támogatása csak kis mértékben változott; egyedül a Jobbik tudott jelentősebben növekedni márciusban aminek a Republikon szerint Jakab Péter határozott politikai szereplése lehet az oka.

Eközben a Fidesz-KDNP mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében gyengült, bár csak kis mértékben. Az elemzőcég szerint ez a gyengülés ugyanakkor nem teljesen meglepő, ha az oltási rend körüli gondokat figyelembe vesszük.

Azt is írták, hogy továbbra is erősebb az ellenzéki összefogás, mint a Fidesz-KDNP a teljes népesség körében (35-29 százalék), és a pártválasztók között is (53-45 százalék). (telex)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább