Belföld

Rendőrség: kalapáccsal, vascsővel támadt az antifa, a fele nő volt.

„Döbbenetes volt látni, mekkora számban vesznek részt nők a támadásokban” – Itt a rendőrség bejelentése a hétvégi, budapesti „antifa” támadásokról – részletek

Sajtótájékoztatót tartott a rendőrség a hétvégén Budapesten történt döbbenetes bűncselekményekkel kapcsolatban.

Mint ismert, Budapesten a hétvégén több helyszínen külföldi és magyar – főleg külföldi – antifasiszta aktivisták kegyetlen módon, csoportosan támadva félholtra vertek az utcán embereket. A hétvégén tartották a budapesti kitörésre emlékezve a becsület napját, a második világháborús szovjet ostromgyűrűből való kitörés emlékére főként szélsőjobboldali szervezetek jelentettek be rendezvényeket. A rendőrség ezeket elutasította, azonban így is nagy számú hazai és külföldi szélsőjobboldali szervezet jelent meg a magyar fővárosban, hogy a történelmi eseményre emlékezzenek. Ezúttal azonban külföldi antifasiszta csoportok tagjai is érkeztek.

Ahogy mi is beszámotunk róla,  egy nyolcfős társaság támadt rá a dohánybolt munkába igyekvő eladójára. Viperákkal ütötték a fejét, bakancsokban rugdosták meg a földön fekvő sértettet, majd paprikaspray-vel is lefújták. Az áldozattól nem pénzt akartak, nem a trafikot készült kirabolni a banda. Berlini és drezdai „antifák” – szélsőbaloldali, radikális, antifasiszta fiatalok – garázdálkodtak, a 40 éves trafikosnak csak az volt a bűne, hogy katonai jellegű ruházatban indult dolgozni. Támadói mozdulatain, a veréshez használt eszközökön látszik, azt sem bánták volna, ha a férfi meghal.Közösség tagjai elleni erőszak ügyében indult eljárás, a részleteket Nyerges Béla, a BRFK nyomozó főosztályának főosztályvezetője ismertette. A nyomozó a maga nemében példátlannak nevezte az esetet. A bűncselekmény-sorozat 4 támadást foglal magában. Az első eset a Fővám téren történt. Három lengyel állampolgár, akik városlátogatási céllal érkeztek, egy rövid városnéző sétára indultak. A séta első perceiben 7-8 fő rohanta le és különböző eszközökkel kezdte ütlegelni őket. A támadás egy percig tartott, a támadók elfutottak. Két áldozat töréses sérüléseket szenvedett, a támadás okát nem tudták megmondani. Ez február 9-én történt.

  • Másnap Gazdagréten egy hasonló támadás történt: a munkahelyére tartó áldozatot 8 fő értelmetlen, kegyetlen és indokolatlan módon lerohanta és megtámadta. Ő nyolc napon belüli sérüléseket szenvedett.
  • Egyértelművé vált, hogy egy sorozat első két tagjával van dolga a rendőrségnek. Egy nyomozócsoport alakult.
  • Ugyanezen a napon a belvárosi Bank utcában koncertről hazafelé tartó magyarokat támadott meg öt fő. Egy nő és egy férfi volt az áldozat.
  • Pár óra múlva, hajnalban egy német párt az első kerületben támadtak meg, ők is egy koncertről tartottak hazafelé, hatan támadtak rájuk.

A rendőrök először az áldozatok előző napját követték végig. A sértetteket kizárólag a ruházatuk köti össze: olyan ruhadarabokat viseltek, amiket bárki hordhatna: fekete bakancs vagy katonai mintájú ruha, amik azt sugallhatták a támadóknak, hogy esetleg szélsőjobboldali emberek, akik a kitörés napjára érkeztek Budapestre. Ilyen adat egyébként nem merült fel, hogy ezért érkeztek volna Budapestre. A támadók sem mondtak nekik ilyesmit, hogy ezért támadnának.

Egyedül a gazdagréti esetnél történt, hogy egy külföldi nő megszólította a későbbi áldozatot, hogy ő is a kitörés napjára érkezett-e. A férfi válaszolt, hogy dehogy, ő munkába megy éppen. A nő aztán ott volt a támadók között.

A módszerük az volt, hogy páran szorosabban, a többiek kicsit távolabbról követték a későbbi áldozatokat akár tömegközlekedéssel és gyalog is. A csapatok különböző felállásban hajtották végre a támadásokat. Volt például, hogy 11 fő követte az áldozatot, de a támadást csak nyolc fő hajtotta végre. A rendőrség hajtóvadászatot indított utánuk. Már szombaton a ruházatuk alapján felismertek néhányat, akiket aztán követni kezdtek a nyomozók és végül a belvárosban, egy taxiban fogták el őket: egy német férfit, egy német nőt és egy olasz nőt.

-Elfogásukkor műanyag borítású kalapács, ólommal bélelt gumikesztyű, vipera, gázspray volt náluk.

-Elfogtak egy magyar nőt is a lakóhelyén, a gyanú szerint a támadásokban ő is tevőlegesen részt vett.

– Meglepő volt látni a támadásokról készült felvételeket, hogy milyen nagy számban vettek abban részt nők. Volt olyan támadás, ahol a támadók fele nő volt – mondta Nyerges Béla.

Az elfogottak tagadják a cselekményeket, a külföldiek minden együttműködést megtagadtak, még olyan kérdésekre sem válaszoltak, hogy mikor, miért jöttek Budapestre.

A magyar nőt a gazdagréti és a Fővám téri támadásban való részvétellel is gyanúsítják, ebben az olasz nő is részt vett. A német nőt előkészületi cselekményekkel gyanúsítják, a következő támadásokra készült fel.

Kérdésre válaszolva elmondták a sajtótájékoztatón, hogy a szintén hétvégi, Széll Kálmán téri támadás résztvevőit is elfogták – itt szélsőjobboldaliak támadtak antifasisztákra. Garázdaság, testi sértés a gyanú, azt még nem tudni, hogy ez bosszú lett volna az előző támadások kapcsán.

Forrás: Blikk,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább