Kiemelt Külföld

Rendkívüli: Fehéroroszország és Ukrajna között kitört a háború

„Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni” – fogalmazott a belarusz elnök.

Régóta eldöntött kérdés, hogy Belarusz részt vesz az Ukrajna ellen irányuló „különleges hadműveletben” – ezt mondta vasárnap Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök.

A július 3-ai belarusz Függetlenség Napja alkalmából felszólaló elnök azt mondta: az oroszok és a belaruszok már régóta együttműködnek katonailag. „Mi vagyunk az egyetlen ország, amely Oroszországot támogatja ebben a küzdelemben. Azoktól, akik szemrehányást tesznek, azt kérdezem: nem tudták, hogy az Orosz Föderáció legközelebbi szövetségesei vagyunk? – fogalmazott, majd hozzátette:

Oroszországgal közösen ők „egyetlen, hatalmas és független” államot hoznak létre.

 

Lukasenka azzal folytatta, hogy az orosz és a belarusz erők gyakorlatilag már ugyanannak a hadseregnek a részei, ebből adódóan pedig nem kérdés az sem, hogy a belaruszok is részt vesznek az orosz „különleges hadműveletben”.

Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni.

„A különleges hadműveletben való részvételünkről én már rég döntést hoztam” – fogalmazott .

Az, hogy a belaruszok is csatlakoznak a háborúhoz, már február végén is felmerült. Mindeddig ez nem történt, most viszont bizonyos jelek eddig is arra mutatnak, hogy tényleg megteszik ezt, ugyanis jelenleg is hadgyakorlatoznak az ukrán határ közelében.

A döntést előzménye, hogy tegnap Lukasenka bejelentette, hogy az ukránok több rakétát is kilőttek Fehéroroszországra. 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább