Belföld Öko

Rekordszámú daru gyülekezik a Hortobágyon

Száznyolcvankétezer-hétszáznyolcvan, igen, 182 780 daru éjszakázott pár napja a Hortobágyon.

Mintegy három évtizede végzi a Hortágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata a Hortobágyon az őszi vonulási időszakban itt tartózkodó darvak számolását – derül ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának a cikkéből.

Míg az 1980-as évek végén alig háromezer volt az ősszel itt lévő darvak száma, addig napjainkra számuk jócskán átlépi a százezret.

A darvak számára a Hortobágy szolgál legjelentősebb vonulóhelyül a világon.

A mindössze egy emberöltő alatt lezajlott jelenségnek, az ún. balti-magyar vonulási útvonal ennyire fajsúlyossá történő válásának hátterében változatos okok húzódnak. Európai léptékben a legjelentősebb tényező mind közül, hogy a faj európai költőállománya továbbra is erőteljes növekedést mutat, a faj nagy sikerrel hódítja vissza a korábbi elterjedési területének költésre alkalmas élőhelyeit a kontinensen.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén az őszi vonulás során kiterjedt, nyugalmat biztosító sekély vizű éjszakázóhelyek láncolatával találkoznak az itt tartózkodó madarak, míg a védett területen kívül jelentős kiterjedésben találnak könnyen hozzáférhető táplálékbázist biztosító learatott kukoricatarlókat – olvashatjuk a HNP cikkében.

MI LEHET AZ OKA, HOGY IDÉN REKORDSZÁMÚ MADARAT SZÁMOLTAK ÖSSZE?

Idén az északabbi területekről a vonulási beáramlásokat beindító fronthatások után viszonylag kedvező és hosszantartó nyugodt időjárási viszonyok uralkodtak, az éjszakázásra alkalmas sekély vizes helyszínek száma és állapota is igencsak optimális volt, továbbá az őszi időszakban a faj számára legkönnyebben hozzáférhető táplálékforrást jelentő kukorica szempontjából is kedvező évet tapasztalhattunk.

Nem meglepő tehát, hogy 2023. október 12-én, azaz múlt hét csütörtökön rekordszámú madarat, összesen 182 780 észlelt példányt számoltak össze a szakemberrek. Ezzel a számmal pedig rekord dőlt: soha nem tartózkodott még egyszerre ennyi daru a Hortobágyon.

Borítókép: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

Forrás: Időkép.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább