Belföld

Rekordévet zárt a Partizán 2023-ban, közel kétharmados arányban külföldi pénzből

Közel került a kétharmadhoz 2023-ban a Partizán, de nem érte azt el. Persze a kétharmad itt nem a szokásos politikai jelentésében értendő, hanem a külföldi támogatások aránya kapcsán. Rekordbevétel ezzel együtt is összejött Gulyás Mártonéknak, akit tavaly hosszasan képeztek a tengerentúlon. Érdekesség, hogy a Gulyás által politikai pályára állított Magyar Péter egy interjúban a CIA budapesti főhadiszállásaként emlegette vicceskedve a Partizánt.

A Partizán 2015-ben jött létre a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány égisze alatt. Fő arca és vezetője Gulyás Márton korábbi baloldali aktivista, mozgalmár. Rendszeresen vesznek részt külföldi pályázatokon is, amelyekből külföldi támogatásokhoz jutnak. 2021 decemberében például ők maguk számoltak be arról, további 200 ezer dollárt pedig a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán (ez mai árfolyamon körülbelül 67 millió forint). Sőt maga Gulyás Márton vallottabe egy videóban, hogy az amerikai törvényhozás által támogatott National Endowment for Democracy (NED) 98 ezer dollár (34 millió forint) támogatást nyújtott a Partizán 2022. évi választási roadshowjára.

Ezenfelül Gulyás Márton korábban sem tagadta, hogy amerikai pénzből finanszírozzák őket, sőt a Partizán vezetője egy hónapos amerikai ösztöndíjprogramon is részt vett, amelyet szintén az amerikai kormány finanszírozott.

A Partizán 2023-ban rendkívül aktív szereplője volt a közéletnek: novemberben bejelentették, hogy új politikai műsort indítanak Vétó címmel, amelynek egyik vezetője Ruff Bálint, az egykori SZDSZ-es kabinetfőnök, aki jelenleg Botka László szegedi polgármester politikai tanácsadója. A Vétó szinte kizárólag az addig létező baloldal kritikájáról, meghaladásáról szóló műsor lett.

Innen nézve egyenesen izgalmas, hogy 2024-ben Gulyás Márton készítette az első interjút a baloldal új üdvöskéjével, Magyar Péterrel, a videó több mint 2,5 millió megtekintésnél jár.

Az, hogy Magyar felemelése és az eddigi baloldal leváltása milyen anyagi hasznot jelenthetett a Partizánnak, az majd csak a jövő évi beszámolójukból derülhet ki.

De lássuk a tavalyi számokat! Az előző évi eredményhez képest szembetűnő, hogy a Partizán saját tőkéje több mint háromszorosára, 121,7 millióról 397,4 millió forintra nőtt. Az értékesítés nettó árbevétele felére, 12,7-ről 6 millió forintra csökkent, azonban a Partizán így is rendkívül jó évet zárt, amit jól mutat, hogy az alapítvány profitja több mint hétszeresére, 38,8 millióról 275,7 millió forintra nőtt.

Kiemelendő, hogy a Partizán egyéb bevételei közel duplájára, 471,4 millióról 902,7 millió forintra emelkedtek. Ez szinte mind támogatásokat jelent, amelyből 32,5 millió forint adomány és 192 millió forint érkezett hozzájuk 1 százalékos adófelajánlásból.

Közel 573 millió forint külföldi támogatást kaptak, de nem részletezték a támogatók körét. Mindez azt jelenti, hogy a Partizánt tavaly majdnem kétharmados arányban külföldről finanszírozták.

Mindeközben a személyi jellegű ráfordítások triplájukra nőttek egyetlen év leforgása alatt (121 millióról 362 millió forintra), ez azt is jelenti, hogy a Partizán stábja tovább bővült az elmúlt évben. A szervezet cél szerinti tevékenységének ismertetéséből kiderül, hogy „Tevékenységünk sokszínűsége révén jelentősen növeltük elérésünket. Új videós formátumokat dolgozunk ki: ilyen volt például politikai elemző műsorunk, a Vétó, a személyes és közéleti témákat kötetlen formában feldolgozó Partizán Chill, vagy az egyre nagyobb számban közzétett oknyomozó videóink. Emellett számos olyan meghatározó tudományos, politikai vagy művészeti szereplővel tudtunk interjút készíteni, mint például Bernie Sanders, Paul Krugman, Margaret Atwood vagy Tarr Béla.” MNO

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább