Belföld

Rekord támogatást ad a kormány cserediák programra

Magyarország a következő tanévre minden eddiginél magasabb összeget, 280 millió forintot fordít a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogramra – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel hétfőn.

A CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) program célja, hogy tizenhat európai ország felsőoktatási intézményei között lehetővé tegye “a hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását”, speciális kurzusok és hallgatói kirándulások szervezését. Felidézték: a kezdeményezés 28 évvel ezelőtt azért jött létre, hogy támogassa a térségben a hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását, elősegítve ezzel a Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.

Az elmúlt 10 évben a magyar részvételű együttműködések mértéke másfélszeresére nőtt, a 2023/2024-es tanévre pedig Magyarország minden eddiginél magasabb összeget, 280 millió forintot ajánlott fel a programra. Ezzel Magyarország az összes CEEPUS tagállam közül a legmagasabb emelést hajtotta végre az előző időszakokhoz képest, így

Ausztria mellett Magyarország támogatja a legnagyobb mértékben a CEEPUS felsőoktatási hálózatokat.

Megjegyezték: a magyar felajánlás mértéke erősítheti Magyarország oktatásában betöltött stratégiai szerepét a térségben. A programban Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia akkreditált felsőoktatási intézményei látogathatók.

Kiemelték: a kormány elkötelezett a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése mellett. Kihangsúlyozták, hogy a mobilitási programokban részt vevők száma az elmúlt években jelentősen nőtt, 2019-ben nyolcezer, 2022-ben tízezer hallgató és oktató vett részt ilyen programokban.

„Az Erasmus+ elérhetősége 2023-ban is folyamatosan biztosított, sőt az állam garantálja a program jövő évi folytatását is, bárhogy alakulnak a tárgyalások Brüsszellel”

– írták.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább