Külföld

Rehabilitálják a meleg katonákat Angliában és Németországban

Az érdekképviseletek kártérítést is akarnak…

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma bejelentette, hogy rehabilitálják az LMBT veteránokat. A brit hadseregben 2000-ig nem szolgálhattak nyíltan leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű katonák, ám az akkori jogszabályváltozás nem jelentett kárpótlást az ez időpontig leszerelteknek. Pontosan nem ismert az a szám, hogy az eltiltás mennyi LMBT katonát érintett, illetve hányan jogosultak esetük felülvizsgálatára.

A mostani jogszabályváltozás azután következett be, hogy egy falklandi háborús veterán, Joe Ousalice perre ment, amiért biszexualitása miatt el kellett hagynia a Királyi Haditengerészetet, ráadásul még kitüntetéseitől is megfosztották. Leszerelése idején úgy vélték, hogy szexualitása „sérti a rendet és a fegyelmet.”

Honlapján a brit Honvédelmi Minisztérium kijelentette, hogy „elkötelezettek amellett, hogy orvosolják ezt a történelmi hibát” azáltal, hogy „olyan politikát vezetnek be, amely lehetővé teszi, hogy ezek az emberek visszakaphassák kitüntetéseiket. Az időközben elhalálozott veteránok rehabilitációját közeli hozzátartozók kérelmezhetik. Az LMBT katonák rehabilitációját Boris Johnson és a veteránok szövetsége is üdvözölte, de utóbbiak pénzbeli kártérítést is szeretnének.

Németországban a Bundestag szintén most fogadta el a szövetségi kormány törvényjavaslatát a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt diszkriminált katonák rehabilitációjáról és kártalanításáról.

A törvény kártérítést ír elő, ha a Bundeswehrnél dolgozó homoszexuális, biszexuális vagy transznemű személyeket 2000 júniusáig elbocsátották vagy zaklatták, például lefokozás vagy előléptetés megtagadása miatt: egyszeri 3000 eurót a szolgálaton belüli diszkriminációért. A homoszexualitás „biztonsági kockázatként” való besorolását csak 2000-ben oldották fel,  a melegek és leszbikusok azóta nyíltan szolgálhatnak. Azok a katonák, akik az NDK Néphadseregében ugyanezt a sorsot szenvedték el, szintén kártérítést kapnak.

Az LMBTQ szervezetek üdvözlik a törvényt, de nagyobb kompenzációs összegeket és utólagos előléptetéseket is akarnak.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább