Kiemelt Külföld

Regensburg: tunéziai migránsok erőszakoltak meg egy nőt, és terrorizálják a helyieket

Az egyik iskolaigazgató felszólította a szülőket, lányaik ne egyedül, hanem csoportosan járjanak az iskolába…

Regensburgban egyre elviselhetetlenebb az élet. Egy menekültügyi központ többnyire tunéziai lakói  terrorizálják a helyieket. Rablások, kábítószer, nemi erőszak…

A közel 160 000 lakosú kelet-bajorországi Regensburg valójában egy mesebeli hely is lehetne, többek között a középkori óváros hangulatának köszönhetően. De hála a migránsoknak, a meséből horrorfilm lett.

A városban élő szülők rettegnek, féltik gyermekeiket a migránsoktól.

Akik néhány nappal ezelőtt megerőszakoltak egy fiatal, 29 éves nőt. A rendőrség most letartóztatott két tunéziai gyanúsítottat. Mindketten a 20-as éveik elején járnak, és őrizetben vannak, de ez nem nyugtatta meg a szülőket, mert ez a tragikus eset nem történt váratlanul, egy hónapok óta zajló folyamat része volt.

Legutóbb szilveszter éjszakáján randalíroztak tömeges a tunéziaiak a történelmi belvárosban, és szexuálisan bántalmaztak, zaklattak több nőt is.

Most az egyik iskolaigazgató a szülőknek küldött figyelmeztetése szivárgott ki és került a címlapokra: „Lányaik, amennyiben lehetséges ne egyedül, hanem csoportosan járjanak iskolába”.

Közben a város vezetése eltávolította a parkokban lévő padokat többek között egy leányiskolánál és a főpályaudvarnál.  Ezek a padok a nőket zaklató migránsok gyülekezőhelye volt.

„Minden nap sétálunk a Schlossparkban, és kb. fél éve egyre több embert hallunk idegen nyelven beszélni” – mondta Erhard Schmidt nyugdíjas lelkész a Bildnek. „Láthattuk, hogy a fiatal migránsok drogot próbálnak eladni vagy éppen elfogyasztják azt.”

A rendőrség megerősítette a lelkész kijelentésit. A gyanúsítottak között elsősorban tunéziaiak vannak. „A bűnelkövetések növekedtek, a 2023-as számok – az állomás területén – meghaladják az előző évek számait” – mondta a Bildnek egy rendőrségi szóvivő.

Tavaly nyár óta egyre több tunéziai menedékkérőt szállásoltak el a vasútállomás melletti – a szövetségi belügyminisztérium által koordinált – menekültközpontban.

Egy helyi jobboldali politikus azt mondta, hogy „turbóeljárásra van szükség a külföldi elkövetőkkel szemben”. Gyorsabb eljárásokra van szükség a Maghreb-államokból, Tunéziából, Algériából, Marokkóból és Nyugat-Szaharából érkező menedékkérők esetében. Tunéziát is el kell ismerni biztonságos származási országként. Jelenleg egy azaz egy eljárás zárult le és nulla azaz nulla deportálás történt. 29 tunéziai van őrizetben, akiket 160 bűncselekmény kapcsán vizsgálnak.

Kiemelte, hogy egyre gyakoribbak a migránsok által elkövetett rablások a helyi szupermarketekben is.

Decemberben Konstantin Gatzke (48) üzletvezető segélykérése került a címlapokra: „Minden nap feketébe öltözött férfiak jönnek hozzánk, mind a regensburgi menekültközpontokból. Megtöltik a hátizsákjaikat és a táskáikat, és fizetés nélkül távoznak.”

E kijelentése után egyébként baloldali szélsőségesek támadtak rá, és azzal vádolták, hogy gyűlöletet szít a menekültek ellen.

Szavait azonban megerősítette Ferat Nuha (36) területi vezető, aki maga is Koszovóból származik, és a Bildnek elmondta: „Szinte minden nap vannak lopások. Körülbelül 80 százalékukat külföldiek követik el. Különösen rossz a helyzet 2023 nyara óta. Hirtelen főleg tunéziaiak tűntek fel itt.  Tiszteletlenek, sértegetnek minket és megtámadják az eladókat.”

Pár napja az egyik lopáson ért migráns letört üveggel támadt az eladókra.

Kommentelők szerint ezek nem egyedi esetek, és a migránsok rendszeresen kifosszák a főpályaudvar környéki üzleteket, rabol, zaklatnak a legtöbbször drog hatása alatt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább