Belföld

Reagált az ellenzék: Novák Katalin alkalmatlan államfőnek

Reagált az ellenzék: Novák Katalin alkalmatlan államfőnek

Az ellenzéknél gyorsan és hevesen reagáltak arra, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli a Fidesz köztársasági elnöknek. Orbán Viktor ezt az év utolsó Kormányinfóján jelentette be újságírói kérdésre válaszolva.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok.

Nincsenek. A Fidesz megölte a remény utolsó szikráját is, hogy a haza első polgára valamennyi magyar képviselője lehet. Volt már ilyen elnökünk. De ennek vége. Párttitkárhelyettes lesz az államfő egy pártállami kísérletben. Megalázzák a hazát. Megalázzák az államfői hivatást. Ismét

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán.

Ízlelgessük, Magyarországon ma úgy derül ki, hogy ki lesz az ország legfőbb közjogi méltósága, államunk elnöke, hogy Orbán Viktor bejelenti

– közölte Donáth Anna, a Momentum elnöke. Hozzátette: „Az emberek pedig csak ülhetnek, nézhetik, hallgathatják a bejelentést.”

A Momentum elnöke szerint azonban a kérdés nem kevesebb, mint hogy ki lesz az a személy, aki a pártok felett, azokon átívelően testesíti meg a nemzet egységét. Ebben még a korábbi Alkotmányunk és a mostani Alaptörvény is hasonlóan rendelkezik.

Jól is van ez így, hiszen a nemzetegyesítő munkára szükség van. És főleg most lenne erre szükség, hiszen rendkívül nehéz időszak előtt állunk. Mert nem csak a szociális válságok súlyosbodása élezi egyre inkább a konfliktusokat ember és ember között. A politikai rendszer is olyan helyzetet teremtett, ami miatt áprilisban, a választásokat követően, a választások eredményétől függetlenül a társadalom egyik fele dühös és csalódott lesz. Ezért gondolom azt, hogy változtatnunk kell a kormányváltást követően azon, hogy miképpen választjuk a magyar köztársaság elnökét. A nemzet egységét a nemzet felhatalmazásával lehet és kell képviselni

– fejtette ki Donáth Anna.

Úgy véli, ideje visszaadni a jelölés és a választás jogát az embereknek,

eljött az ideje a közvetlen köztársaságielnök-választásnak, hogy egy békésebb, összetartóbb és egységesebb országot építhessünk.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a közösségi oldalán röviden úgy fogalmazott:

A köztársasági elnök a nemzet egységét kellene megteremtse. Novák Katalin csak a Fidesz egységét tudja.

A Mi Hazánk Orbán Viktor bejelentése után közölte: a választások előtt néhány héttel, egy leköszönő Országgyűlés által megszavazott köztársasági elnök helyett valódi választási lehetőséget, komolyabb legitimitású, nép általi államfőválasztást szorgalmaznak. A párt saját jelöltet is megnevezett: Popély Gyula felvidéki történészt, az MTA doktorát. Novák Katalint nem tartják alkalmas jelöltnek.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint ha Orbán Viktor nyer 2022-ben, akkor nemváltó műtétet továbbra sem akarnak majd a gyerekek, az életszínvonal pedig marad olyan, mint most, egy változás lesz: Áder János helyett Novák Katalin fog őrködni a nemzet megosztottsága felett.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán azt írta:

Orbán ráérzett arra az elvárásra, hogy a társadalom örömmel látna több női vezetőt a közéletben. De Novák Katalin nem az a személy. Ő még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak.

Az államfői tisztség esetén a jelölttel szemben alkotmányos követelmény, hogy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy legyen. Márki-Zay Péter szerint Novák Katalin ezzel szemben a Fidesz nemrég leköszönt alelnöke.

Orbán Viktor-os fülbevalót hord, a Fidesz elnökéhez végletekig lojális, az ország nagyobbik fele által nem támogatott jelölt. Olyan ember, aki szerint a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak. Aki arról beszél, hogy ne akarjanak a nők annyit keresni, mint a férfiak

– közölte az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Azt is írta, hogy Novák Katalint „személyes felelősség is terheli a jogállam lebontásáért, az ország megosztásáért, a gyűlöletkampányok szervezéséért és a tomboló korrupcióért”. Márki-Zay Péter hozzátette: „A köztársasági elnöki feladatra teljesen alkalmatlan.”

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Gombkötő Emma / Index)

Forrás: Index,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább