Sport

Razzia a Barcelona ultráinál: fegyverek, drog, prostik (videó)

És horogkeresztes zászlók…

Az FC Barcelona leghírhedtebb ultrák csoportjának legalább 14 tagját letartóztatták és a razziák során 300 000 euró készpénz, különböző illegális fegyverek, kábítószerek és náci kellékek kerültek elő.
A Boixos Nois, azaz katalánul Őrült Fiúk a média szerint a 80-as évek elején baloldali szocialista csoportként indult, mielőtt beszivárogtak a szélsőjobboldali szimpatizánsok. 1991-ben 5 tagjuk halálra késelt egy 20 éves Espanyol szurkolót. Két évvel ezelőtt az erőszak, a rasszizmus, az idegengyűlölet elleni állami bizottság „veszélyes csoportnak” nyilvánította őket.

2002-ben disznófejet dobtak a Camp Nou gyepére, amikor az egykori Barca-sztár, Luis Figo a Real Madrid játékosaként visszatért oda, később amikor Laporta klubelnök átvette a hatalmat kitiltotta őket a stadionból,  ezért megfenyegették és meg is támadták.

Hivatalosan még mindig tilos belépniük Európa legnagyobb stadionjába, de meccsrejárás nélkül is élnek, virulnak: a héten célzott razziák során 14 tagjukat vonták felelősségre kábítószer-kereskedelem, nők szexuális kizsákmányolása, illegális fegyvertartás és pénzmosás vádjával.
A razziákat 18 lakásban hajtották végre, köztük egy olyan lakásban, ahol a nőket pénzért szexre kényszerítették . A rendőrség lefoglalt 42 kiló marihuánát, és 5000 tő szintén marihuána növényt.

Tíz lőfegyvert és számos kést is lefoglaltak, és a Boixos hét tagját már előzetes letartóztatásba is helyezték.

Összesen 20 bankszámlát zároltak, miközben három lakást és 27 járművet foglaltak le a 2020 elején kezdődött művelet részeként,. A művelet akkor kezdődött amikor a Boixos ismét a címlapokra került a valenciai ultrákkal való erőszakos összecsapások miatt, amelyekben több mint száz ember vett részt.

A 300 000 euró  készpénz mellett náci illetve a Hells Angels motorosklub kellékeit is talált a rendőrség, az utóbbival az egyik vezető kapcsolatban állt. A bűnözésből származó pénzből finanszírozták a szurkolói csoportot, annak utazásait, illetve neonáci rendezvényeket és zenekarokat.

Az ABC Catalonia kifejtette, hogy a csoport hierarchikus szervezetként működött, és a Boixos Casuals néven ismert frakciója által hagyott űrt töltötte be, amelyet néhány évvel ezelőtt feloszlattak, miután néhány tagját emberrablás és zsarolás miatt letartóztatták és bebörtönözték.

“Ők lejjebb voltak a ranglétrán, és a hatalmi vákuum után átvették az iránytást” – magyarázta egy, a nyomozáshoz kapcsolódó tisztviselő.

Az egyik ilyen tag, Ricardo Mateo volt, akit 2019 októberében a legfelsőbb bíróság bűnösnek talált hamis lottónyeremények tisztára mosásában, majd négy és fél év börtönbüntetésre. Ezt megelőzően azonban 2015-ben 15 évet kapott rablás, kábítószer-kereskedelem és testi sértés miatt is.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább