Külföld

Rasszista logó az ázsiai férfi, leszedik

Na meg az eszkimó is…

A Tørsleff dán élelmiszeripari vállalat úgy döntött, hogy eltávolítja termékeiről az ikonikus fekete embert és az ázsiai illusztrációkat, azaz megszabadulnak a “rasszista logóktól” – írja az Erdély.ma dániai tudósítója. 1933-ban a dán Tørsleffs cég vaníliája elnyerte a sütés legjobb termékének járó aranyérmet. 1935-ben a vállalat úgy döntött, hogy terméküket egy elefántgondozó Jena Zena képével illusztrálja, aki 1935-ben két Colombo-i elefánttal érkezett az Aarhusi Állatkertbe. Tørsleffs úgy döntött, hogy 2021 folyamán leszedik a vanília vödrös fekete férfi logót, mind az ázsiai férfi ábrázolást a palackjaikról. A döntést azután hozták meg, hogy a Hansen Jégkrém vállalat is úgy határozott megválik az „eszkimójától”.

– Az évek során kaptunk róla néhány e-mailt, de a karácsonyi ünnepek alatt egy Instagram-profil kezelője ránk förmedt az illusztrációk miatt, amelyeket az illető rasszistának gondolt. Nagyon kemény hangnemű kritikát fogalmazott meg, sok követője szidalmazott minket. Valószínűleg ez volt az utolsó lökés – mondja Henrik Andersen, a Tørsleffs tulajdonosa, a Haugen-Gruppen AS igazgatója.

Annak ellenére, hogy a Tørsleffs a döntés kapcsán nagyon megosztott volt, támogatást kapott a Mino Danmark “kisebbségi etnikai dánok” szervezettől. – Szerintünk ez példás. Mindig nagyszerű, amikor egy vállalat önállóan hozza meg ezt a döntést, és aktívan választ, mert új ismeretekre tettek szert – mondja Ditte Bloch Noer, a Mino Denmark programvezetője. – Számunkra fontos, hogy állást foglaljunk általában a strukturális rasszizmus ellen – nemcsak a termékek vonatkozásában. Ez egy lépés a helyes irányba – tette hozzá.(erdely.ma)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább