Öko

Rasszista a neve, ezért átkeresztelik a cigánymolyt

Az Amerikai Rovartani Társaság döntött így…

Az Amerikai Rovartani Társaság megváltoztatta két rovarfaj, a cigánymoly( gypsy moth) és a cigányhangya (gypsy ant) nevét, mivel azok véleményük szerint sértőek. Ez az első eset, hogy a rovartani szervezet ilyen okból megváltoztatta egy, sőt azonnal két állatfaj nevét. Eddig csak akkor került sor névváltoztatásra, ha kiderült, hogy tudományos szempontból nem pontos a meghatározás.

Michelle S. Smith, a szervezet elnöke szerint két ok is van a döntés mellett, egyrészt a cigány (gipsy angolul) szót már régóta kikérik maguknak a romák, másrészről senki nem szeretné, ha egy kártékony, invazív állatfajt neveznének el róla.

A rovartani társaság folyamatosan figyeli a gyakori rovarok neveit, hátha sértő vagy pontatlan valamelyik. Körülbelül 20 évvel ezelőtt a halak szakértői is átneveztek egy kopoltyúst zsidóhalról góliát sügérre.

A cigánymolyok kifejezetten kártékony állatok a hernyó állapotukban, egész erdőket tudnak levélmentesíteni, a társaság korábbi vezetője szerint. A nevüket a lárva állapotukban meglévő kis szőrös tasakjaikról kapták, amelyekkel mérföldeket tudnak repülni a széllel, ez a vándorlás pedig a cigányok életmódjához hasonlította őket. Egy másik lehetséges magyarázat a kifejlett lepkék színét veszi alapul, amely hasonlít a romák bőrszínéhez.

Természetesen fog kelleni egy új név ezeknek az állatoknak, ami egy több hónapos procedúra lehet. Amíg meg nem találják a helyes meghatározást, marad számukra a latin nevük, Lymantria dispar.

forrás: AP/noizz.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább