Belföld

Rákóczi Szövetség: újra növekvő pályán a felvidéki magyar iskolakezdők száma

Újra növekvő pályán a szlovákiai magyar iskolakezdők száma: tavaly 3819 kisdiák kezdte meg alapiskolás tanulmányait magyar nyelven, ami az elmúlt hét év legjobb eredménye a magyar iskolaválasztás szempontjából – közölte a Rákóczi Szövetség kedden.

A tájékoztatás szerint a 16 magyarlakta járásból 12-ben nőtt az iskolakezdők száma az előző évhez képest.

A magyar óvoda és a magyar iskola közti átmenetben a lemorzsolódás az elmúlt években számottevően csökkent, és a korábbi 12-13 százaléknál jóval kevesebb magyar gyermek kezdi meg tanulmányait államnyelvű intézményben  – írták.

Kitértek arra is, hogy a magyarlakta járásokban a magyar iskolakezdők összes iskolakezdőhöz viszonyított arányának csökkenése két évtizedes távlatban lassulni látszik.

A Magyar Iskolaválasztási Program 2004-es elindítása óta eltelt közel két évtized távlatából megállapítható, hogy Pozsonyban (77,8 százalék) és Kassán (88,9 százalék) érte el a legkiemelkedőbb növekedést a magyar iskolakezdők száma az elmúlt húsz évben. Ez arra enged következtetni, hogy a jó minőségű magyar nyelvű oktatás vonzereje a vegyes családok körében is növekedett -olvasható a közleményben.

A Rákóczi Szövetség 2022 szeptemberében elindított iskolabusz-programjának eredményeként az érintett 15 felvidéki intézményben az iskolakezdők száma átlagosan 30 százalékkal nőtt.

Kiemelkedő növekedést produkált többek között a program által érintett lévai és losonci alapiskola, valamint a szepsi Salkaházi Sára Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola.

Elmondható, hogy a kiemelkedő színvonalú, tehetséggondozó tevékenységet is folytató iskolák helyzetének stratégiai megerősítésével a magyar oktatásban részt vevő diákok száma olyan városokban is stabilizálható, sőt növelhető, ahol a magyar lakosság aránya csökkenést mutat – mutatott rá a szövetség.

Az összegzés szerint a 2022/2023-as tanévben Felvidéken 208 teljesen magyar nyelvű alapiskola és 26 vegyes tannyelvű intézmény működött.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább