Külföld

Radikális fordulat kell a migrációs politikában

Nagy lehetőséget lát Georg Mayer, az Osztrák Szabadságpárt politikusa a szuverenitás és az identitás mellett kiálló pártok összefogásában.

 

Ez évben novemberig már harmincezren folyamodtak menedékjogért Ausztriában, ez kétszer annyi, mint tavaly, ezért a stájerországi Steinhaus am Semmering és Leoben migránsközpontjait újranyitották. A kialakult helyzetről az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselőjét, a stájer Georg Mayert kérdeztük.

 

– Az ön szűkebb pátriáját különösen súlyosan érinti a növekvő migrációs nyomás. Mire számítanak?

– Aggasztják az embereket Stájerországban az elmúlt hetek eseményei. Láttunk egy videót, amelyen buszokon szállítják a migránsokat a határnál, Spielfeld közelében. Újranyitották a menedékkérőknek létrehozott létesítményeket több stájer városban, nagyon úgy tűnik, olyan migrációs hullámra készülnek, mint ami hat éve is elért minket. Az osztrák politikusok úgy tesznek, mintha nem lenne semmi gond a bevándorlással. A lakosság nagy része azonban ezt másképp látja.

– Milyen intézkedéseket tartana hatékonynak a megfékezésére?

– Radikális változtatásra van szükség a migrációs politikában. A menedékjogot nem használhatják ki arra, hogy kontroll nélkül, tömegével engedjenek Európába képzetlen, gazdasági migránsokat. Szigorú és folyamatos ellenőrzésre van szükség az Európai Unió teljes külső határán, ez egy fontos első lépés lenne. Nélkülözhetetlen az is, hogy a menedékkérelmeket gyorsan elbírálják a határon, és aki nem jogosult, azt egyből visszafordítsák a származási országába.

– Milyennek tartja az új német szociáldemokrata-liberális-zöldpárti kormánykoalíció programjában meghatározott migrációs politikát?

– Az egyik fő oka annak, hogy ennyire sok migráns jön az EU-ba, éppen az, hogy Németország és más országok azt az üzenetet küldik, hogy bárki idejöhet. Tartok tőle, hogy az új német kormány csak súlyosbítja a helyzetet.

– Milyen hatással lehet mindez Ausztriára?

– Természetesen ez azt jelenti számunkra, hogy még több migráns érkezik Ausztriába is. Én az ausztrál megközelítést támogatom, amely szerint csak azok jöhetnek be, akikre szükség van, és nagyon sokat követelnek meg a bevándorlóktól, mielőtt azok integrálódhatnak a szociális ellátási rendszerbe.

– A lengyel–fehérorosz határon kialakult migrációs helyzet kapcsán mintha megváltozott volna a brüsszeli hangnem a 2015-ös válsághoz képest. Például Manfred Weber néppárti frakcióvezető is már a határkerítések építése mellett szólalt fel. Tényleg megváltozott a hozzáállás, vagy csak a szavak szintjén?

– A lengyelországi helyzet miatt legalább az megváltozott az elmúlt hetekben, ahogyan beszélünk a migrációról. Néhány hónapja elképzelhetetlen lett volna a legtöbb nagy párt politikusától, hogy határkerítést követeljen. Most pedig tizenkét uniós tagállam már felszólalt a külső határ megfelelő védelme mellett. Ez fontos lépés. A közeljövő megmutatja majd, hogy tényleg meghozzák-e a szükséges intézkedéseket. Kétlem, mivel az érintettek sokat beszélnek, de keveset tesznek. Szóval az illetékeseket is le kellene váltani.

– Hogyan látja a szuverenista európai pártok, köztük a Fidesz és az FPÖ együttműködésének kilátásait?

– Nagyszerű lehetőségnek tartom. Bízom benne, hogy azok a politikai erők, amelyek kiállnak a nemzetállamok nagyobb önrendelkezése, és az identitás mellett, hamarosan elég erősen lesznek ahhoz, hogy közösen megreformálják az EU-t. A lehető legszélesebb körű együttműködés a siker kulcsa.

(Magyarhírlap)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább