Kiemelt Külföld

QAnon hívő kongresszusi képviselő feljelentést tett Biden ellen

olvasási idő:1 perc, 46 másodperc

Elfogadhatatlannak és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja az elnököt…

Az amerikai képviselőház egyik republikánus tagja vádemelést nyújtott be az újonnan beiktatott elnök, Joe Biden ellen, hangsúlyozva, hogy az egész folyamat miként vált politikailag elfogadhatatlanná.
Marjorie Taylor Greene (R-Georgia) képviselő, akit novemberben választottak meg az első ciklusára, azzal vádolta Biden-t, hogy „alkalmatlan a tisztség betöltésére”, korrupt valamint „hosszasan és nyugtalanító módon visszaélt a hatalmával, mikor Barack Obama alelnöke volt. A képviselő asszony megemlítette az ukrán kormányt érintő korrupciót, ahol Biden elnök bebizonyította, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megmentse fiát, Huntert, és családja zsebét korrupt külföldi energetikai vállalatok készpénzével bélelje ki.

A Fehér Házba költöző Biden veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, ezért azonnal felelősségre kell vonni” – tette hozzá a képviselőasszony. A vádemelés benyújtásakor a Greene kongresszusi képviselőasszony betartotta az egy hete tett ígéretét, miszerint Bident a hivatalba lépése napján felelősségre vonja.

Az indítvány sikeressége rendkívül valószínűtlen. A republikánusok kisebbségben vannak a képviselőházban, maga Greene pedig nem tudja maga mellé állitani a pártja többségét vitatott közéleti megítélése miatt. Összeesküvés-elméletek szószólójaként hónapok óta könyörtelenül média támadásának a középpontjában áll, mint a „QAnon” hívő.

Biden vádemelésére irányuló indítványa azonban azt mutatja, hogy a vádemelés folyamata – amelyet eredetileg olyan szélsőséges körülményekre szántak, amelyek az elnököket „veszélyes és magas kockázatú bűncselekmények és vétségek, például hazaárulás miatt kell eltávolítani” – politikai fegyverré vált.

Al Green kongresszusi képviselő (D-Texas) megbízatása első két évében háromszor tett feljelentést Donald Trump elnök ellen, amelyeket a Házban leszavaztak. Csak 2019 végén szavazta meg a demokrata többségi törvényhozás által – pártpolitikai vonalak mentén – Trump felmentését és felelősségre vonását, de sikertelenül.

A házelnök, Nancy Pelosi (D-Kalifornia) a múlt héten még a nyomozási szabályok betartásától is eltekintett, amikor másodszor is szavazást tartott Trump felmentésére. Pelosi azzal vádolta Trumpot, hogy január 6-án „felkelésre buzdított” a Capitoliumban, amikor az elnök néhány támogatója megzavarta a kongresszus közös ülésszakát, amely Biden választási győzelmét hivatott igazolni.

A baloldal évek óta politikai eszközként használta a felelősségre vonást, hogy akadályozza Trump elnök munkáját. Bár lehet vitatkozni azzal, hogy a felelősségre vonási kísérlet komolytalan, felmerülhet az az eset, hogy a republikánus képviselőnek minden joga megvan arra, hogy akadályozza Biden-t, ahogyan a demokraták tették ugyanezt Trumppal.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább