Külföld

Putyin: Oroszországnak nincs köze a migrációs válsághoz

Vlagyimir Putyin visszautasította, hogy Moszkvának bármiféle köze lenne a Fehéroroszország és az Európai Unió határon zajló migrációs válsághoz.

 

Szeretném, ha mindenki tudatosítaná: nekünk ehhez semmi közünk” – mondta az orosz elnök a Moszkva. Kreml. Putyin című program moderátorának, Pavel Zarubinnak. „Mindenki mindenféle indok nélkül, és minden alkalmat megragadva felelőssé próbál tenni bennünket” – folytatta. Orosz légitársaságok nem szállítottak migránsokat Fehéroroszországba – ismételte meg. Szerinte a migrációs válságot a nyugati, ezen belül az európai országok hozták létre, és ennek politikai, gazdasági és katonai okai vannak.

 

Az orosz elnök kitért arra, hogy szerinte a lengyel határőrség embertelenül bánik a migránsokkal, köztük több hónapos terhes nőkkel és gyerekekkel.

 

Putyin reményét fejezte ki, hogy Fehéroroszország nem fogja elzárni az Európai Unióba vezető orosz gázvezetéket. „(Aljakszandr) Lukasenka (fehérorosz elnök), mint a tranzitország elnöke, természetesen utasítást adhat európai szállításaink megállítására. De ez a tranzitmegállapodásunk megsértése lenne. Remélem, erre nem kerül sor” – mondta.

 

Az orosz elnök egyenes utalást tett rá, hogy német-fehérorosz közvetlen párbeszéddel talán megoldható lenne a kialakult válság. „Úgy vettem ki az Aljakszandr Lukasenkával és (Angela) Merkel (német) kancellárral folytatott beszélgetésekből, hogy a két vezető kész arra, hogy tárgyaljon egymással” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

 

Vlagyimir Putyin elnök arról is beszélt: Oroszország nem tervez saját hadgyakorlatot a Fekete-tengeren, válaszul az ott folyó, nem tervezett NATO-manőverekre.

 

„Tény, hogy védelmi minisztériumunk javasolta, tartsunk mi is nem tervezett hadgyakorlatot a Fekete-tenger medencéjében, de én úgy vélem, ez nem lenne célszerű, és nincs szükség tovább élezni a feszültséget ott. Ezért az orosz védelmi minisztérium megelégszik a harci repülőgépek és hadihajók kísérésével” – mondta az orosz elnök.

 

Putyin „vészjóslónak” nevezte azokat a nyilatkozatokat, melyek szerint Oroszország „katonai invázióra készül Ukrajna ellen”. Megismételte, hogy az orosz katonai erők mozgása az ország felségterületén senkiből sem válthat ki aggodalmat, ez „senki számára sem jelent fenyegetést”.

 

Az orosz elnök szerint ugyanakkor „komoly próbatétel” Oroszország számára, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei stratégiai légierőt is bevetnek a fekete-tengeri hadgyakorlatokon.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább