Külföld

Putyin Kárpátaljáról: Tudom, hogy az ott élő magyarok vissza akartak kerülni a történelmi hazájukba

Hivatalos oldalán tette közzé Tucker Carlson azt a kétórás interjút, amit nemrég Moszkvában készített Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az interjúban szóba került Orbán Viktor és Magyarország is.

„A 2. világháború után Ukrajna a háború előtt Lengyelországhoz tartozó területeken kívül a korábban Magyarországhoz és Romániához tartozó területek egy részét is megkapta. Így Romániának és Magyarországnak a földjeik egy részét elvették és Szovjet-Ukrajnának adták, és továbbra is Ukrajna részei maradnak.  Ebben az értelemben tehát minden okunk megvan arra, hogy megerősítsük, hogy Ukrajna egy mesterséges állam, amelyet Sztálin akarata szerint alakítottak ki”  – fogalmazott Putyin.

Carlson a gondolat végén megkérdezte Putyint, hogy szerinte Magyarországnak joga van-e visszavenni a Kárpátalját Ukrajnától.

Erre az orosz elnök úgy reagált, hogy „Sztálin idején sokan állították”, hogy számos emberi jogsértést és más jogok csorbítását kellett elszenvedniük különböző országoknak. Hozzátette, hogy „visszakövetelhetnék azokat a földjeiket, miközben ehhez nincs joguk”.

Ezután Tucker megkérdezte: Mondta már Orbán Viktornak, hogy megkaphatja Ukrajna egy részét?

Erre ezt válaszolta az orosz elnök:

„Soha. Soha nem mondtam neki. Egyetlen egyszer sem. Még csak nem is beszélgettünk erről. De valójában biztosan tudom, hogy az ott élő magyarok vissza akartak jutni a történelmi földjükre. Sőt, szeretnék megosztani önökkel egy nagyon érdekes történetet. Kitérek rá, ez egy személyes történet. Valamikor a nyolcvanas évek elején autóval kirándultam az akkori Leningrádból, a Szovjetuniót átszelve Kijeven keresztül. Megálltam Kijevben, majd Nyugat-Ukrajnába mentem. Elmentem Beregszászba, és ott minden város és falu neve oroszul és az általam nem értett nyelven magyarul, oroszul és magyarul volt kiírva. Nem ukránul, oroszul és magyarul. Valamilyen falun hajtottam keresztül, és ott férfiak ültek a házaik mellett, és fekete háromrészes öltönyben és fekete hengeres kalapban voltak. Kérdeztem, hogy ezek valamiféle mulattatók? Azt mondták nekem, hogy nem, ők nem mulattatók, hanem magyarok. Kérdeztem, mit keresnek itt? Hogy érti ezt? Ez az ő földjük. Itt élnek. Ez a szovjet időkben volt, az 1980-as években. Megőrizték a magyar nyelvet, a magyar neveket és az összes nemzeti viseletüket. Ők magyarok, és magyarnak érzik magukat.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább