Gazdaság Külföld

Putyin felajánlotta a SWIFT rendszer orosz változatát a BRICS országoknak

Putyin felajánlotta a SWIFT rendszer orosz változatát a BRICS országoknak

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy a BRICS-országok – Brazília, India, Kína és Dél-Afrika – bankjai szabadon csatlakozhatnak a pénzügyi üzenetek továbbítására szolgáló rendszerhez, a SWIFT orosz alternatívájához.

Putyin egy BRICS-országok üzleti fórumán tartott beszédében elmondta, hogy Oroszország a BRICS-országok – Brazília, India, Kína és Dél-Afrika – partnereivel együtt megbízható alternatívákat fejleszt a nemzetközi elszámolásokhoz.

“A pénzügyi üzenetek továbbítására szolgáló orosz rendszer nyitott az öt ország bankjainak összekapcsolására” – mondta, majd hozzátette: “A Mir orosz fizetési rendszer használatának földrajzi területe is egyre bővül”.

Az orosz elnök azt is megjegyezte, hogy folyamatban van egy nemzetközi tartalékvaluta létrehozása, amely a BRICS valuták kosarán alapulna.

Az SPFS a SWIFT-hez hasonló funkciókkal rendelkezik, és lehetővé teszi a pénzügyi intézmények közötti üzenetek azonos formátumban történő továbbítását. Az orosz jegybank hozta létre a belga alapú rendszer alternatívájaként még 2014-ben, amikor Moszkvát nyugati szankciókkal sújtották az ukrajnai konfliktus miatt.

Áprilisban Elvira Nabiullina, az orosz központi bank vezetője azt mondta, hogy a legtöbb orosz hitelező és 12 ország 52 külföldi szervezete kapott hozzáférést az SPFS-hez, és hogy a szabályozó hatóság titokban tartja a fizetési rendszer tagjainak kilétét.

Forrás: Magyar Fórum, Orosz Hírek,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább