Gazdaság Kiemelt Külföld

Putyin: az USA támadta meg az Északi Áramlatot

„Az angolszászok szerveztek szabotázst az Északi Áramlat vezetékek ellen”

– jelentette ki Vlagyimir Putyin.

„A Nyugat kereste és keresi az új esélyt, hogy lecsapjon ránk, hogy meggyengítse és elpusztítsa Oroszországot, amiről mindig is álmodott. Államunk feldarabolása, az emberek egymás ellen uszítása, szegénységre és halálra ítélése a cél”

– vélekedett az orosz államfő. Szerinte „egyszerűen nem tudják elfogadni, hogy van egy ilyen nagy, hatalmas ország a világon, a maga területével, természeti kincseivel, erőforrásaival, olyan emberekkel, akik nem mások parancsai szerint élnek, és soha nem is fognak élni”.

„Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy a világuralomra való törekvéseket a múltban nem egyszer legyőzte népünk bátorsága és állhatatossága, Oroszország mindig Oroszország marad, most is meg fogjuk védeni értékeinket és hazánkat”

– hangsúlyozta Putyin. Véleménye szerint a Nyugat nem akarja, hogy Oroszország szabad legyen, „gyarmatként akarnak látni minket”. „Nem egyenlő együttműködést akarnak, hanem rablást. Nem szabad társadalomként akarnak látni bennünket, hanem lelketlen rabszolgák tömegeként” – fogalmazott.

Mint fogalmazott,

az Egyesült Államok ezzel az Északi Áramlat elleni támadással valóban „elkezdte lerombolni az európai energiaellátást”.

„Az Egyesült Államok lényegében megszállja Németországot, Koreát és Japánt, de egyenlő jogokról beszél. Az Egyesült Államok államainak vezetőit is rabszolgákhoz hasonlította. Ez a népük elárulása” – mondta Putyin.

Szerinte az Egyesült Államok és a NATO katonai doktrínája a dominanciára épül, és megtévesztő az állítólagos „elrettentés”, amelyet már többször is ígértek. Szerinte a világ a „forradalmi átalakulás időszakába lépett”.

Az orosz elnök a továbbiakban arról beszélt: a Nyugat célja, hogy elpusztítsa Oroszországot, ezt a célját pedig Ukrajnában leplezte le. Szerint a Nyugat mindent meg fog tenni azért, hogy fenntartsa a gyarmati rendszert. Szerinte a nyugati vezetők tévesen azt gondolják, hogy nekik nincs szükségük Oroszországra, hanem Moszkvának van szüksége a Nyugatra. Mint fogalmazott, a Nyugat azt várja, hogy minden ország feladja szuverenitását az Egyesült Államok javára.

„Oroszország nem fog ilyen szabályok szerint élni”

– hangsúlyozta az orosz elnök.

„A Nyugatnak nincs joga demokráciáról beszélni, és soha nem is volt joga hozzá”

– folytatta Vlagyimir Putyin. „A nyugati elit az, ami volt és még mindig az – gyarmatosító” – vélekedett. Putyin rasszizmussal is vádolta a Nyugatot, emlékeztetve a ruszofóbiájukra. Putyin ezek után a Nyugat által kifosztott Indiáról és az indiánok kiirtásáról beszélt Amerikában. A 20. században azonban „a mi országunk volt az, amelyik a gyarmatellenes mozgalom élére állt” – vélekedett.

„Köszönjük, USA”

– írta Twitter bejegyzésében Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter, reagálva az Északi Áramlat ellen elkövetett merényletre.

Sikorski vádja egyáltalán nem alaptalan, azon kívül hogy az Egyesült Államok a legnagyobb haszonélvezői a merényletnek több korábbi nyilatkozat is utal az USA bűnösségére.

Joe Biden amerikai elnök 2022 februárjában, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, „akkor nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki”.

A riporter egyből feletette a kérdést: „De hogyan is fogják ezt pontosan megtenni, hiszen a projekt Németország ellenőrzése alatt áll?”

Biden röviden annyit válaszolt „ígérem, hogy képesek leszünk erre”.

Victoria Nuland külügyi államtitkár már januárban azt mondta, „amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, úgy el fogjuk érni, hogy az Északi Áramlat 2 projekt ne haladjon előre.”

 

Az orosz titkosszolgálat is megszólalt

Oroszországnak olyan adatai vannak, amelyek megerősítik, hogy a Nyugat áll az Észak-Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak.

„Vannak bizonyos adataink, amelyek nyugati nyomra utalnak ennek a terrorcselekménynek az elkövetésében” – mondta Nariskin.

„A Nyugat mindent megtesz annak érdekében, hogy elrejtse ennek a nemzetközi terrorcselekménynek a valódi szervezőit és elkövetőit” – tette hozzá.

A kémfőnök emlékeztetett arra, hogy az incidens ügyében Oroszországban vizsgálat indult. Az orosz főügyészség korábban közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati csoportfőnökségének anyagai alapján büntetőeljárást indított.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken „az állami terrorizmus példátlan esetének” nevezte az Északi Áramlat-vezetékeken történt robbanásokat. Azt mondta, hogy a csővezetékek állapotáról csak egy vizsgálat nyomán tudna nyilatkozni.

Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára a Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamai hírszerzési főnökei moszkvai tanácskozásán pénteken azt mondta, hogy egyre több komoly kérdés merül fel az Oroszországot lejárató kampányok szervezőivel kapcsolatban.

„Például az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 vezetéken történt robbanásokról szóló jelentések után szó szerint az első percektől kezdve a Nyugat aktív kampányt indított a felelősök felkutatására.

Nyilvánvaló azonban, hogy ennek a fő haszonélvezője, különösen gazdasági szempontból, az Egyesült Államok”

– mondta.

Patrusev emlékeztetett arra, hogy 1983 októberében a nicaraguai Puerto Sandino kikötőjében már történt hasonló eset, amikor felrobbantottak egy vízalatti csővezetéket.

„A bűncselekmény elkövetőinek és kitervelőinek leleplezésére irányuló összehangolt erőfeszítés jó példa lenne az együttműködésünk hatékonyságára” – mondta az orosz tisztségviselő.

Oroszország kezdeményezésére pénteken, közép-európai idő szerint 21 órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken történt robbanások miatt. A dán és a svéd hatóságok a héten négy gázszivárgást észleltek az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat gázvezetékrendszer minkét vezetékpárján. Németország, Dánia és Svédország nem zárja ki, hogy célzott szabotázs történt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább